Аграрният библиотечен консорциум НАНИКО – с поглед към бъдещето


Консорциумът НАНИКО (Национален аграрен научноинформационен комплекс) обединява четирите големи аграрни библиотеки в България – Централна селскостопанска библиотека към Института по аграрна икомоника – София и библиотеките на Аграрния университет – Пловдив, Тракийския университет – Стара Загора и Лесотехническия университет – София. Създаден е във връзка с проект за изграждане на единна информационна мрежа между четирите библиотеки, осигуряваща достъп до обединените им ресурси. Бъдещото развитие на консорциума е свързано с осъвременяването на библиотечно-информационните дейности  и улесняването на достъпа до аграрна информация.

Динамичното развитие на технологиите в последните години променя начините за търсене и използване на информацията, а с това се променят и потребностите на хората. Потребителите на научна информация очакват достъпност и комуникативност, персонализиране на съдържанието и засилване на сътрудничеството в сферата на информационните услуги. Големите научни издателства и информационни системи се стремят да създават иновативни приложения, които да отговорят на новите предизвикателства чрез осигуряването на “интелигентно съдържание”. Този процес налага осъществяването на тясно сътрудничество и взаимодействие между учени, академични ръководства, библиотечни и информационни специалисти, издатели и софтуерни специалисти с цел изграждането на нова информационна среда.

Ключова роля в този процес играят научните библиотеки. Предизвикателствата, пред които те днес са изправени, им дават уникалния шанс да бъдат лидери в прехода към новите форми на движение на информацията и разпространението на научните знания.

В последните години обществото все повече осъзнава новата функция на библиотеките – те отдавна не се възприемат само като хранилища на книги. Въпреки това, се необходими още много усилия за популяризиране на тази нова роля чрез усъвършенстване на информационните услуги, които библиотеките предлагат. Тези услуги трябва да отговарят на очакванията както на днешните потребители, така и на потребителите на утрешния ден. За целта са необходими нови технологии, нова инфраструктура и обучен персонал, нови форми на взаимодействие между библиотеките и институциите.

Една от тези нови форми на взаимодействие са библиотечните консорциуми. Те са сдружения на формален или неформален принцип между различни библиотеки с цел да обединят усилията си за осигуряване на съвременно информационно обслужване – постига се подпомагане на съвременното развитие на библиотечните дейности, коопериран абонамент за електронни и книжни издания, достъп до споделени информационни ресурси, взаимна подкрепа при популяризиране на библиотечната дейност. Участието на библиотеките в консорциуми води и до рационализиране на дейностите, свързани с комплектуването, обработката, съхранението, използването, разпространението и доставката на информационни материали. Ползата от това рационализиране е както за библиотечните специалисти, чиято дейност се облекчава и улеснява, така и за потребителите, тъй като те получават по-качествени информационни услуги.

Консорциумът НАНИКО е създаден през 2007 г. във връзка с изграждането на мрежа за аграрна информация в рамките на проект, финансиран от Фонд „Научни изследвания” към МОН по конкурс Научна инфраструктура”. Това е единствената тематична мрежа за обмен на научна информация в България, обхващаща цяла научна област. НАНИКО се използва от учени в аграрната област, студенти, библиотекари и много други. На деня на отворените врати, 18 май, в Института по аграрна икономика, беше проведено обучение за използване и популяризиране на електронните резурси.

Достъпът до обединените информационни ресурси на консорциума се осъществява чрез създадения информационен портал www.agrobiblioteki.eu. Освен използването на обединените каталози и бази данни на четирите библиотеки, порталът дава възможност за достъп от едно място до различни специализирани електронни ресурси – онлайн списания, чужди бази данни, публикации на свободен достъп и др., както и до електронните каталози на големите научни библиотеки у нас и по света. Информационният портал улеснява мрежовия достъп до системата – ресурсите са на разположение по всяко време и навсякъде, което е от особена важност за потребителите на аграрна информация, тъй като те не винаги имат възможност да посещават библиотеките на място.

В момента се работи по изграждането на база данни с информация за учените в областта на аграрните науки. С помощта на този ресурс потребителите ще могат да получават специализирана експертна информация, а изследователите лесно ще се свързват помежду си за съвместно участие в проекти.

На база на предстоящата дигитализация на библиотечните фондове ще се положат основите на една пълнотекстова база данни с публикациите в областта на аграрните науки от българския научен периодичен печат. Предвижда се обединяването на дигиталните колекции и представянето им в Интернет пространството, което ще им осигури отдалечено ползване. Съхраняването и управлението на дигиталния фонд изисква наличие на специализирани технически средства, осигуряващи съхранение на големи обеми дигитални копия, надеждност при работа с тях и висока скорост при предоставянето им за ползване от голям брой потребители. За целта в Централна селскостопанска библиотека е инсталиран високо скоростен сървър за съхранение на данни, в който ще се съхраняват дигитализираните записи от четирите организации. За архивиране на сканираната информация е предвидена бекъп система, осигуряваща сигурност при съхранението на записите.

Като бъдеща задача се предвижда създаването на обединена база данни “Научен дигитален архив на учените в аграрната област”, която ще служи като репозиториум – обединено дигитално хранилище на електронните публикации на всички български учени, работещи в областта на аграрните науки. Актуална задача в момента е провеждането на обучения за ползването на електронни информационни ресурси сред потребителите на аграрна информация.

Консорциумът е отворен за нови партньори – разработената техническа, технологична и програмна среда осигурява такава възможност. Перспективата е да се създаде Обединен каталог на библиотеките в аграрната област. Така комплексът ще се превърне в действителна национална научноинформационна система, която ще бъде в помощ на всички учени, преподаватели, студенти и специалисти, работещи в областта на българската аграрна наука, образование и земеделско производство.

Въпреки че все още има редица нерешени технически проблеми, аграрният консорциум НАНИКО продължава да работи за по-нататъшното осъвременяване на библиотечните дейности. Налице е най-ценното – възможността да се ползват ресурсите на четирите библиотеки, чийто обем е внушителен – над 950 000 тома книжни единици и 180 000 записа в библиографските бази данни, като този обем продължава да нараства.

Румяна Василева,

зам. директор на Института по аграрна икономика – София