Осветителна инсталация за стимулиране растежа на растенията


Конференция и борса за трансфер на технологии в био икономиката събра учени от 16 държави в унгарската столица Будапеща. Конференцията „Подкрепа развитието на партньорства в био-базирана икономика в Дунавския регион чрез тристранно сътрудничество” беше част от проекта Danube-INCO.NET, с ръководител от българска страна чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев.

Русенският университет „Ангел Кънчев” подкрепи участието на управителя на „Вариант Русе” ООД – г-н Венелин Ангелов, който представи иновативна разработка „Осветителна инсталация за интензивно развитие на зеленчуци в оранжерии”, защитена с полезен модел от екип с ръководител доц. д-р Надежда Евстатиева и фирма „Вариант Русе”.

Технологията, разработена в Русенския университет, представлява система от LED осветление, стимулираща растежа на оранжерийните растения. Светодиодите са източник на светлина, който излъчва енергия със специфични дължини на вълните и може да предложи оптимални резултати в градинарството и зеленчукопроизводството. Натриевите лампи с високо налягане и луминесцентното осветление са най-разпространени в оранжерийното производство. Това дава възможност и през неблагоприятните сезони да се отглеждат зеленчуци, плодове, цветя, разсад и др. В така осветените оранжерии се извършва селекционна работа с цел разширяване на разнообразието и повишаване на качеството на зеленчукопроизводството и цветарството. Технологията дава предимства за т.нар. многослойно отглеждане на култури и вътрешно осветление, където светлинните източници се намират вертикално между растенията, за да се отглеждат колкото е възможно повече от тях при ограничена земеделска площ. Допълнително качество е, че никакви вредители не могат да достигнат до културите и следователно, не са необходими химикали за растителна защита. По този начин растенията са напълно безвредни и дори могат да се консумират без да се мият. Освен това, разработеният източник на осветление е съобразен със способността на растенията да се обръщат към светлината. В оранжериите, както и в природата, това може да става във всички посоки, като изкуствената светлина се доближава максимално до дневната. Технологията е свързана с пълно заменяне на дневната светлина с изкуствена, за пълно управление на климата.

Русенски университет „Ангел Кънчев”