Аграрен университет – Пловдив на 75 години


Аграрният университет – Пловдив е създаден през 1945 г. И днес той е единственият в България специализиран държавен университет в областта на аграрните и сродни науки, университет с висок национален, европейски и международен престиж. През 2019 г. получи оценка 9.61 на институционална акредитация от НАОА, която го нарежда на второ място сред университетите в България.

АУ провежда обучение в трите степени: ОКС “Бакалавър“, ОКС “Магистър“ и ОНС “Доктор“ и предлага краткосрочни и дългосрочни курсове в Центъра за продължаващо обучение.

Основните структурни звена са четири факултета (Факултет по агрономство, Факултет по лозаро-градинарство, Факултет по растителна защита и агроекология, Факултет по икономика) и Департамент по езикова подготовка и спорт.

Благоприятните климатични условия, специфичното географско местоположение и богатството на биоразнообразието на България са предпоставка за развитието на земеделието като стратегически отрасъл и допринасят за утвърждаване на нашата страна като желана туристическа дестинация. Селското стопанство е основно средство за живот от създаването на българската държава. Усилният труд, силната зависимост от специфичните климатични условия през годините, технологичният напредък на преработващата промишленост, нарастващите изисквания на клиентите към качеството и безопасността на продуктите, конкуренцията в регионален и световен мащаб налагат необходимостта от непрекъснато обогатяване на вековни традиции. Основните предизвикателства пред земеделието са увеличаването на сортимента на отглеждани култури, преодоляването на неблагоприятните фактори, свързани с климатичните промени, контрола на болестите по растенията и вредителите, опазването на околната среда от замърсяване и задоволяване на нарастващото търсене на типични местни храни и биопродукти в Европа.

Началото

В исторически план, на базата на многогодишния опит и добри практики на поколения земеделци, се зараждат и основите на земеделското образование още преди повече от 140 години. Българските градинари са помогнали сериозно за развитието на зеленчукопроизводството в Австрия, Бохемия, Унгария. След Освобождението България има и своите първи учени-агрономи, придобили образованието си в развитите европейски земеделски страни като Франция, Германия, Австрия.

Основите на висшето аграрно образование в България датират от 1921 г.

През 1945 г. с Указ на регентите № 180 от 4 август 1945 г. е приета Наредбата-закон, обнародвана в „Държавен вестник” на 20 август 1945 г., за създаване на първия извънстоличен държавен университет в Пловдив. През 1950 г. е създаден Висшият селскостопански институт (ВСИ), чийто правоприемник днес е Аграрният университет – Пловдив. Историята и традициите на висшето училище неизменно следват политическото и културно развитие на страната, белязани от динамични промени.

Днес

Академичната атмосфера в университета e среда на творческо и иновативно мислене.

Приоритети в учебната дейност:

  • Осигуряване на достъпно и висококачествено академично образование, базирано на научните изследвания;
  • Въвеждане на гъвкави форми и методи на преподаване за бързо професионално кариерно израстване на завършващите.
  • Актуализиране на учебните планове и програми в съответствие с мисията на университета и с изискванията на пазара на труда;
  • Осигуряване на учебния процес с ерудирани преподаватели и създаване на условия за растеж на академичния персонал;
  • Поддържане и обогатяване на учебната материално-техническа база;
  • Стимулиране интернационализацията чрез разкриването на нови съвместни програми и издаване на двойни дипломи с чуждестранни университети; подобряване на условията за мобилност на студентите и академичния състав и пълно признаване на обучението в партниращи университети;
  • Разширяване достъпа до обучение през целия живот чрез гъвкави образователни модели и разнообразна тематика и курсове за продължаващо обучение.

Учебният процес е организиран в тясно сътрудничество с научните достижения и земеделската практика с цел ефективно използване на ресурсите и осигуряване на устойчиво развитие.

В наши дни университетът използва съвременни методи на преподаване като дискусии, разрешаване на казуси, ролеви игри и симулации, разработване на проекти, посещения на демонстрации в полски условия с подкрепата на световни известни компании, които представят най-новите си технологии, иновации и машини.

Профилът на студентския контингент е разнообразен – български студенти от всички административни области на страната, така и чуждестранни граждани. Институционалният имидж на висшето училище сред студентите, бизнес средите и обществото нараства.

Научноизследователска политика

Стратегията за развитието на научноизследователската дейност е съобразена с традициите и опита в осъществяването на научните изследвания в университета и степента на развитие на различните тематични направления. Изследователската дейност е ориентирана към решаване на актуални и значими проблеми в контекста на общоевропейските и глобалните процеси, изискванията на българското аграрно производство, развитието на интегративните връзки между изследователската и учебна дейност.

Основна цел на научната политика на АУ е да се осигури ефективно използване потенциала на академичния състав за осъществяване на качествени и конкурентоспособни научни и научно-приложни изследвания в съответствие с потребностите на обществото и за утвърждаване престижа на АУ като водеща организация в областта на аграрните и сходни науки и равностоен партньор на български и чуждестранни научни организации.

Научноизследователската дейност е съобразена с националните и Европейски приоритети в областта на селското стопанство, храните и биоикономиката.

Учените от АУ имат съществен принос при подготовката на Националната стратегия на българското правителство за засилване ролята на селскостопанския сектор в биоикономиката и в българската пътна карта за научноизследователска инфраструктура.

Управление на университета

Стратегическите документи на АУ – Визия за развитие на университета, Стратегия за научни изследвания и иновации, Стратегия за интернационализация – моделират европейския образ и съвременното развитие на университета.

Основни инструменти за прилагане на политиките са националните и международните проекти за безпилотни и цифрови технологии в земеделието и насърчаване участието на учени от АУ в помощ на аграрния бизнес чрез консултантски и експертни услуги. Академичният състав участва в национални експертни комисии, научни форуми, кръгли маси, срещи. АУ е инициатор и домакин на публичните дискусии с представители на Президентството, правителството, дипломатическите мисии, работодателите и неправителствените организации.

Резултатите от проучване на Националния браншов синдикат ВОН-КНСБ и направеният анализ определят АУ като „предсказуема, програмно ориентирана институция, с добро управление и добри практики“.

Разпознаваемост

Академичните традиции през годините, многобройните престижни събития, на които АУ е домакин, и най-ценното богатство – възпитаниците – правят университета разпознаваем в местни, национални и международни медии.

Две важни международни събития поставиха Аграрния университет – Пловдив на световната карта.

На първото издание на Международни дни на полето България, проведено в учебно-опитните полета на университета, се срещнаха професионалисти от агробизнеса, учени, изследователи, земеделски производители, студенти, за да обменят опит за съвременни сортове растения, усъвършенствани технологии на отглеждане, демонстрация на селскостопанска техника на живо, както и най-новите резултати от научните изследвания.

Аграрният университет и Министерството на образованието и науката на България успешно проведоха Втората знакова конференция на високо ниво FOOD 2030 „Изследвания и иновации за безопасност на храните и храненето: Преобразуване на хранителните системи”, под Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Представители на научната общност, индустрията, предприемачи, инвеститори, политици и организации на гражданското общество от 32 страни-членки на ЕС и други държави се включиха в дискусиите.

Изложението Food Village представи над 20 щанда с иновативни хранителни технологии, опитвайки се да идентифицира бъдещата трансформация на хранителните системи.

Бъдещето

Земеделието е отрасъл, който трябва да отговори на най-голямото предизвикателство на бъдещето – осигуряване на храна за нарастващото население. За устойчивото развитие на отрасъла първостепенна роля имат иновативните технологии и прецизното земеделие, което ще позволи на фермерите да бъдат по-рентабилни, а производството – по-ефективно, безопасно и екологично.

В отговор на тези предизвикателства Аграрният университет адаптира програмите и специалностите чрез въвеждане на съвременни методи на обучение за развиване на нови умения и компетенции, необходими на цифровото общество. Европа се нуждае от интелигентни хора, способни да използват дигитализацията, иновативни подходи и да бъдат бъдещи лидери в сектора.

Следвайки „Стратегия за развитие на висшето образование в Република България за периода 2014-2020 г.“, АУ акцентира върху основните приоритети за по-нататъшно развитие:

  • Утвърждаване на висшето училище като научен и културен център; създаване и разпространяване на нови знания за по-добро разбиране на света и обогатяване на културното му наследство;
  • Осъвременяване на учебните планове и програми, адаптирани към цифровизацията и глобализацията;
  • Разработване на програми за електронно обучение, позволяващи гъвкава учебна среда за различните социални групи;
  • Създаване на съвместни/хибридни програми, които ще дадат възможност на студентите да бъдат по-конкурентни на пазара на труда;
  • Постигане на фундаментални и икономически приложими резултати от научните изследвания;
  • Интернационализация на университета;
  • Повишаване конкурентоспособността висшето аграрно образование и икономика на знанието в европейски и глобален контекст.

Дипломата, получена в Аграрния университет – Пловдив, отваря врати за професионалната реализация и кариерното развитие на завършилите. Работодателите дават висока оценка за качеството на обучението и придобитите знания и умения. Представители на агробизнеса предлагат стаж и практика на студенти, изнасят тематични лекции, включват се при обсъждането на нови учебни програми и участват в Държавните практически изпитни комисии.

Български и чуждестранни възпитаници на АУ прилагат своите компетенции в Европа, Африка, Азия и Америка.

Съхранявайки традициите и знанията на поколения учени, Аграрният университет ще се развива като модерен национален и международен образователен и изследователски център със значителен принос за устойчивия интелигентен растеж на селското стопанство и обществото.

Аграрният университет – Пловдив посреща своя 75-годишен юбилей с гордост и увереност, че българското висше аграрно образование има своето богато минало, динамично творческо настояще и гради бъдещето на иновациите и дигиталните технологии.