Консултантски услуги и обучение в земеделието


Повишаването на конкурентоспособността на земеделските стопани е определящ фактор за съхраняването и разширяването на дейността им в изключително развития и конкурентен световен пазар. Устойчивото управление на земеделските стопанства включва извършването на комплекс от дейности, от една страна, за подобряване на технологиите и методите на селскостопанско производство и от друга страна, на дейности, свързани с опазване на околната среда, здравето на животните и растенията, хуманно отношение към животните, общественото здравеопазване, безопасни условия на труд, качество и безопасност на храните.

Общата селскостопанска политика на ЕС изисква от земеделските стопани да спазват и прилагат редица стандарти на общността. Изпълнението на тези стандарти е условие както за продължаване на дейността им, така и за получаване на финансова подкрепа. Съгласно европейското законодателство, с цел повишаване осведомеността на земеделските стопани относно връзката между земеделските практики и управлението на стопанствата от една страна, и стандартите и изискванията на ЕС от друга страна, е необходимо държавите-членки да установят широкообхватна система за съвети в земеделието.

В България развитието на системата за съвети в земеделието е един от важните приоритети в областта на земеделието и селските райони. Министерството на земеделието, храните и горите, чрез Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ), оказва всекидневна консултантска помощ на земеделските производители. Над 18 000 стопани годишно се възползват от услугите на службата. НССЗ освен със специализирани съвети в областта на растениевъдството, животновъдството и аграрната икономика, много успешно ги консултира и при кандидатстването и изпълнението на проектите им по Програмата за развитие на селските райони. Подпомагането на младите фермери и малките стопанства от страна на НССЗ не приключва с изготвянето на проектите им. Одобрените млади фермери и малки стопанства продължават да получават безплатни консултации и обучение през целия период на изпълнение на бизнес плановете им, което в много по-голяма степен гарантира успешното изпълнение на проектите им и получаването на втората част от помощта.

НССЗ извършва целенасочена информационна, консултантска и съветническа дейност, която да помага на земеделските стопани да разширят и модернизират своите стопанства. Прилагането на съвременни технологии и иновационни решения, познаването на „добри практики“, реализирани вече от други земеделски стопани, е само първа стъпка за функциониране на модерни и конкурентни стопанства. Провеждайки годишно над 100 информационни срещи обучения, съвместно с лектори, водещи специалисти от научни институти и аграрни университети, се прокарва път за прилагане на съвременни технологични решения на ниво стопанство. Чрез тях НССЗ оказва съдействие за усъвършенстване на връзката „научни изследвания – съвети в земеделието – земеделски бизнес“.

Европейските и световни тенденции за непрекъснато нарастване на изискванията към пригодността за заетост определят необходимостта от продължаващо професионално обучение във всички възрастови групи на работната сила. Нуждата от него се обуславя от факта, че само малка част от фермерите имат професионална квалификация в областта на земеделието и опазване на околната среда. Освен за повишаване на знанията и уменията на земеделските стопани, успешното завършване на някои от обученията е задължително условие за изпълнение на ангажиментите им по различни мерки от Програмата за развитие на селските райони ПРСР.

За НССЗ от изключителна важност е обучението на малките земеделските стопани и младите фермери. Към службата e лицензиран Център за професионално обучение (ЦПО). Издадената лицензия е за 9 специалности от трите професии – „Растениевъд“, „Животновъд“ и „Озеленител“. Провеждат се професионални обучения в областта на земеделието, курсове, семинари, информационни дейности и обучения по ключови компетентности. Темите са подсказани от самите земеделски стопани.

Обученията чрез ЦПО към НССЗ осигуряват широка гама от дългосрочни и краткосрочни курсове (18 учебни часа, 30 учебни часа, 150 учебни часа) в областта на земеделието, в т.ч. растениевъдство, животновъдство, агроекология, осигуряването на здравословни условия на труд, хуманното отношение към животните, опазване на околната среда в земеделието, условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние и правилата за добра земеделска практика, спазването на българското и европейското законодателство.

В часовете за специфична задължителна професионална подготовка земеделските стопани получават знания и умения, съобразени с нови техники и технологични решения, въвеждане на иновационни практики и най-новите резултати от завършени научно-приложни изследователски проекти. Обучението осигурява възможности на земеделските стопани да определят ясно приоритетите си и да се научат как да разпределят финансовите ресурси за осъществяването им. По време на обученията земеделските стопани създават контакти с колеги, преподаватели, научни работници, фирми и национални звена на МЗХГ, необходими за деловата им работа. Освен това обучението има за цел да се постигне промяна в мисленето на земеделските производители, отговарящи на съвременното земеделие.

За НССЗ важен фактор е качеството на обучението. За целта при организирането му, ЦПО на НССЗ се стреми да създава и поддържа в курсистите и преподавателите мотивация за постигане на качество, чрез периодично и обективно оценяване на дейността им (на базата на ясни и прозрачни правила и процедури) и справедлива оценка на получените резултати. Проведените досега обучения са безплатни за земеделските стопани. Те са финансирани с европейски и национални средства. В ЦПО към НССЗ от откриването на Центъра до края на 2018 г. са преминали обучение 3019 фермери и други лица. Чрез териториалните офиси на НССЗ във всеки областен град, се организират обучения за фермерите в удобно за тях време и място, без да се налага да отсъстват от своите стопанства. Предимство на Службата е възможността фермерите да бъдат консултирани от експертите на НССЗ и след приключване на обучението.

Съгласно Индикативната работна програма на ПРСР 2014-2020 г. за 2019 г. се очаква да стартира подмярка 1.1 „Професионално обучение и придобиване на умения“ от ПРСР 2014-2020 г. за дейности по подпомагане на организирането и провеждането на курсове за обучение и семинари в областта на селското и горското стопанство. Службата има капацитет и ще кандидатства по тази подмярка, за да може да предлага безплатни курсове за земеделските стопани.

Доц. д-р Младен Младенов, изпъл. директор, НСЗЗ