Роля и значение на образованието в земеделското производство


Земеделското производство е вид жива материя, която непрекъснато се променя и трябва да се насърчава, модернизира и да се въвеждат нови техники и технологии. Такава е тенденцията на съвременното земеделско производство, обусловено от различни закони и правила, но и от пазарната икономика и конкурентните отношения. Всяко земеделско прозводство, за да бъде развито, трябва да има система на перманентно образование, т.е. постоянното образование да е интерес на всяка аграрна политика и на всяко земеделско производство. Наличието на образовани земеделски производители е цел, която е от голямо значение за увеличаване на производителността, растеж на икономиката, в резултат на общото оцеляване на селската среда, но също и подобряване на условията на живот.

Почти във всички страни има агенции с консултации в определена област и по този начин изпълняват програмните задачи и дейности. Както в Република Северна Македония, така и в по-широк обсег, консултативните пакети се разпространяват от различни места: държавна агенция за консултантски услуги, частни консултантски компании, земеделски сдружения, регионални офиси на Министерството на земеделието, средни земеделски училища, неправителствени организации и други граждански дейности.

Важно е да се отбележи, че държавната агенция за консултантски услуги е най-разпространената и най-добре организирана по отношение на професионалните кадри.Тя разполага с офиси в почти всички по-големи населени места, които добре познават областта и условията на труд и са достъпни за земеделските производители. Чрез различни дейности за внедряване на нови машини, сортове, технологии и други, регионалните офиси насочват земеделските производители към условията на производство в областта, за да прилагат постоянни агротехнически мерки и да създават и укрепват връзките между технологията на производство и икономическото развитие. Важно е също така да се отбележи сегментът на технологичния трансфер, който е неизбежен за определена земеделска култура, за по-икономично производство и за по-високи добиви.

Основната роля на консултантските услуги в Р Северна Македония е за предоставяне на информация за определени програми за обединяване на производителите. Например, важна е информацията за значителната приложна дейност в развитите европейски страни за създаване на кооперации и групиране на земеделски производители в сдружения за реализация на нови производствени технологии. Както у нас, така и в съвременните страни, консултантските услугите не се таксуват, тъй като има различни позиции, чрез които държавата ги финансира и това е особено важно, защото страната има годишен план за реализация на определена продукция по култури.

Частните консултантски компании играят важна роля както за отделните земеделски производители, така и за сдруженията. Освен консултантски пакети за агротехнически услуги, те предлагат и пакети в областта на науката и умения за нови техники и технологии, насърчаване на финансовите умения и извършват наблюдения на стопанствата, формират групи на земеделските производители по определени култури. Особено важно е тълкуването на някои програми по отношение на мониторинга на образованието и развитието на умения, обхванати от националната програма, но и с международните фондове. В Северна Македония най-много застъпена е програмата ИПАРД, която през последното десетилетие осигури голяма подкрепа за развитието и подобряването на селската среда и създаването на добра селскостопанска практика.

Важно е да се споменат и средните селскостопански училища от определени райони, които обучават младите хора, но много малко земеделски производители. Това е неизползван потенциал. Трябва да се работи се за добри професионални кадри, които трябва да се обучават от самото начало на образователния процес. При учениците е важно да има приемственост, когато бъдат наети на работа. По този начин се създава връзка на непрекъснат и образователен процес при получаване и следене на информация и други образователни дейности.

Много е важно и ще има голям успех в образователния процес, ако всички посочени заинтересовани страни имат програмни дейности преди началото на стопанската година, което да бъде ясно дефинирано  и в селскостопанската политика. Такива програмни дейности, независимо дали са на държавна агенция или сдружения, трябва да бъдат подкрепяни от ресорното министерство с решения за развитие на тяхната работа и анализ на получените резултати. Има също различни асоциации в земеделието, някои от тях са по-активни, зависи от организаторите. Те са много важни на местно ниво, за да се извърши постепенна децентрализация на държавните консултантски услуги, както и повишаване на тяхната конкурентоспособност. От дълго време при нас се говори и подготвя система с ваучерите, която, ако е добре поставена, ще има резултати в производството.

Трябва да се отбележи и един значим сегмент, посветен на начина на финансиране. Не може селското стопанство да напредва, ако не са добри консултантските услуги, независимо от вида и формата им. За да функционират правилно, системата за тяхното финансирането трябва да бъде правилно насочена. Има различни източници за финансиране на държавно ниво, частни, фабрични, кооперации, създадени от земеделските производители и др. Има също от международни организации и фондации – някои от които са постоянни, а други не. Трябва да се има предвид, че малките земеделски стопани, особено в селските райони, са бедни и не желаят да плащат скъпи услуги, но  държавният интерес е те да се обучават за развитието на земеделското производство и колкото повече пари се инвестират в образованието, толкова по-голяма ще бъде печалбата от възвръщаемостта. Дори в някои страни се стига още по-далеч, ако земеделският производител не е образован или няма определени сертификати, няма право да получава всички обезщетения, посочени в годишната програма за подпомагане на земеделските производители.

Проф. д-р Живко Давчев,

Университет „Св. Кирил и Методий”, Скопие