Синхронизация на еструса при овцете


Основен елемент от ефективния репродуктивен мениджмънт при овцете е синхронизацията на еструса (размърлянето). Тя позволява: провеждане на случната и агнилна кампания в съкратени срокове; създаване на условия за подобряване организацията на технологичния процес чрез едновременно отбиване на големи групи агнета и сформиране на групи за доене на лактиращи овце, както и доставката на еднаква партида агнета за клане; позволява по-ефиктивна организация на труда в помещенията; създаване на ефективна организация за провеждане на изкуствено осеменяване; провеждане на целенасочена развъдно-подобрителна работа; най-пълноценна работа на специалистите, техник-осеменителите и изпълнителските кадри в овцевъдството.

В овцевъдната практика са извести два типа методи: хормонални (фармакологични) и нехормонални (естествени).

Нехормоналните методи са по-малко ефективни, но по-евтини и по-лесно приложими в овцевъдната практика. Към тях спадат: стимулиращо подхранване или флъшинг; ефект на коча; използване на минерално-витаминни добавки; безсолево-солева диета и регулиране на светлинния ден.

Хормонални методи. При тези методи чрез използване на хормони или техни синтетични аналози се цели синхронизиране на еструса и овулацията и оттук синхронизация на запложданията и ражданията. Много често тези третирания са съпроводени с методи за множествена овулация с цел повишаване на плодовитостта или за получаване на ембриони за ембриотрансфер. Познати са три типа хормонални метода за синхронизиране на еструса: Чрез задържане на овулацията и удължаване на лутелната фаза или методи, базиращи се на действието на прогестерона или негови синтетични аналози (прогестагени). Методът е приложим както в анестрален (извън размножителен), така и в естрален (размножителен) сезон; Чрез регресия на жълтото тяло с Прoстагландин Fили негови синтетични аналози. Методът е приложим само когато има функциониращо жълто тяло или през естрален сезон; Чрез използване на мелатонин за индуциране на естрално поведение при анестрални овце. Тъй като мелатонина медиира информацията за ден/нощ, с приложението му се цели да се имитира къс ден и по този начин овцете да започнат да циклират. Методът е приложим при овце, които са в анеструс.

Изборът на метод на синхронизация зависи от редица фактори, по-важните от които са: телесно и здравословно състояние на овцете, финансови (нехормоналните са по-евтини), организационни и др. Препоръчително е, преди започване на случната кампания, фермерът да проведе консултация със зооинжинер или ветеринарен лекар.

доц. д-р Никола Методиев, ИЖН, Костинброд