Карнобат празнува на 26 септември


На 26 септември, за 19-ти поред път, гр. Карнобат ще отбележи своя празник. С решение на общински съвет от 30 юни 1999 г. тази дата е обявена за Ден на Карнобат. Изборът не е случаен. На 26 септември православната църква чества успението на Св. апостол и евангелист Йоан Богослов, небесен закрилник на града и обединител на православните християни.

Карнобат е град с древна история и богато културно наследство. Стратегическото му местоположение го е направило уникално място, на което от векове се пресичат пътища на хора,етноси, култури и пазари. Освен история и култура градът има силни земеделие и промишленост. В Карнобат се прави наука, успешно се развиват производства, внедряват се нови технологии. Днес новото лице на града са овощарството, лозарството, вината, които печелят престижните международни конкурси.

Традиционно тържествата по случай празника са съпътствани от богата програма, включваща изложби, спортни събития, концерти. На 26 септември Карнобат посреща скъпи гости от близо и далеч. Министри, депутати, представители на областна администрация, на различни институции, организации и на бизнеса, кметове на съседни общини пристигат в града, за да засвидетелстват своето уважение към карнобатлии.

С много любов, труд и устременост жителите на Карнобат градят неговата нова история и съвременен облик. Днес той е модерен, красив и развиващ се европейски град, впечатляващ със своята визия, с добрите условия за живот и с прекрасните си хора.

По материали на община Карнобат