Земеделие винаги ще има


Интервю с г-н Лазар Лазаров, земеделски производител

Г-н Лазаров, представете се на нашите читатели.

– Фирмата ми се занимава със земеделие от далечната 1994 година и произвежда традиционните култури – пшеница, царевица, слънчоглед, рапица, люцерна, соя, ечемик, нахут, билки в по-малки количества. Много са били тежките моменти в това развитие – градушки, измръзвания, лоши пазари, суша, нелоялна конкуренция, но въпреки това успехите са налице.

При мен няма текучество на работна ръка и това е защото всички знаят – хората трябва да се чувстват сигурни, че като работят ще получат уговореното трудово възнаграждние. Техниката, с която разполагам е достатъчна за момента, но светът върви напред и за да си в крак с времето, трябва да се следят новостите.

Изпълнил съм два проекта за закупуване на техника и съм доволен, защото се решиха проблеми с опазването и прибирането на реколтата. Аз съм работил във времена, когато нямаше субсидии и не съм в земеделието заради тях. Земеделие ще има, защото вечер пред големите вериги има тълпа от клиенти, които искат да си купят храна. Основата на всичко, което е тя е нашето производство на царевица, пшеница, слънчоглед и други. Не ме притеснява, че ще има таван на субсидиите или тяхното намаляване, защото смятам, че е по-справедливо, въпреки че ще се отрази негативно на моята дейност.

2 години сте участвал в проекта „Опазване на почвите” на доц. дтн Георги Митев. Какви са впечатленията Ви?

– Участието в проекта на доц. дтн Георги Митев беше свързано с извеждането на опити на полето под негово ръководство. Постигнати бяха добри резултати след като той предостави част от техниката, с която аз не разполагам. Участието ми в проекта беше предизвикано от желанието ми да видя новото, което са постигнали вече други напреднали в земеделието страни. Основното, което ме спира да приложа тази технология, частично или изцяло, е защото смятам, че земята, върху която се прилага тя трябва да е задължително собствена, както и че преоборудването с нова почвообработваща техника е скъпо и продажбата на старата при сегашното изобилие от машини е невъзможно.

– Ще се включите ли в Отличието ни за иновации „Принос в механизацията на земеделието”?

– Не съм запознат добре с конкурса и не знам какви шансове ще имам, ако участвам. Смятам обаче, че събитието си заслужава и ще го подкрепя.

Доника Асенова