Добруджанският земеделски институт на „Селското стопанство и всичко за него“ 2017


Традиционното участие на Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) на изложението „Селското стопанство и всичко за него” на „Добрички панаир” АД включва представяне на експозиция от семена от сортове зърнено-житни култури, от които на зърнопроизводителите се предлагат базови семена за есенната сеитбена кампания, 2017 г.: 14 сорта обикновена пшеница: Енола, Кристи, Лазарка, Драгана, Калина, Мерилин, Божана, Карина, Галатея, Киара, Косара, Рада, Пчелина и Горица; 3 сорта тритикале: Атила, Колорит и Добруджанец; 1 сорт зимен ечемик: Ахат.

Тритикале "Добруджанец"

Всички сортове са селекция на ДЗИ и са плод на научнообоснована схема на сортоподдържане и семепроизводство. Те са доказани във времето като изключително подходящи за отглеждане в условията на България и успешно съчетават висок добив и качество.

Цената на семената от подобна висока категория е изключително атрактивна, като се има предвид, че тя се определя от по-висока себестойност, свързана със специални наблюдения през вегетацията, сериозен фитосанитарен контрол, отпадане на част от семената при заготовка, такси за апробация и издаване на документи, авторско право.

Освен традиционно представяните, вече известни на производителите, научни продукти, ще бъдат представени мостри семена от сортове от най-новата селекция на института – обикновена пшеница Ками, Катаржина и Сладуна, фуражен ечемик Тангра, тритикале Акорд и Респект, твърда пшеница Мелина и Мирабел. Пролетните култури ще бъдат представени от мостри семена от сортове полски фасул Еликсир, Абритус, Блян, Устрем, Вежен и Скития и леща Илина. Характерно за сортовете Блян, Устрем, Вежен и Скития е, че са с изправен храст, което ги прави подходящи за директно механизирано прибиране.

Ечемик "Тангра"   Твърда пшеница "Мелина"

Обикновена пшеница "Сладуна"   Полски фасул "Блян"

Ще бъде изложена новата „Технология за производство на полски фасул“, създадена в института от авторски колектив от специалисти по селекция, агротехника и фитопатология, която излезе от печат в края на 2016 г.

Слънчогледът се представя от следните хибриди и сортове: Хибриди: Дея, Севар, Велека, Вокил, Велко, Габи – признати в Румъния, вписани в официалната сортова листа на ЕС; Яна – признат в България и Казахстан и вписан в официалната сортова листа на Европейската общност; Сан Лука, Валин и Линзи – признати в България, вписани в официалната сортова листа на Европейската общност; Дивна – признат в Украйна; Вяра – признат в Молдова; Деведа и ГТС Теди – признати в България. На панаира може да се види и сорт Фаворит, признат в България.

Слънчоглед "Теди"

Селекционерите и агрономите-специалисти от ДЗИ са винаги на разположение на земеделските производители за съвети, които биха били полезни за правилния избор на сорт и точна технология на извеждане на зърнопроизводството.

По материали на ДЗИ,

Генерал Тошево