С упоритост и труд всичко се постига


Интервю с Петър Наков и Ива Попова, с. Бачево, общ. Разлог

На Националния конкурс за Европейската награда за млади фермери Петър Наков, занимаващ се с отглеждане на коне и калифорнийски червеи, получи отличие за най-социален проект. Честито!

Как започнахте да отглеждате коне?

– П. Н.: Баща ми е учил в Шуменската школа и беше треньор в конезавода в Бачево. Аз съм възпитаник на Националната спортна академия с конен спорт, голямата ми племенница също учи това. Така започнахме частния бизнес. Той стартира от 2000 година, имахме 7 коня, с които започнахме да развиваме туризъм. Построихме си база за около 25 коня преди 4 години. Покрай базата развихме земеделско стопанство – нямаше къде да съхраняваме тора от конете и започнахме да го преработваме с калифорнийски червеи. След време кандидатствахме по европейки проект за стопанството с калифорнийски червеи и животновъдство и ни одобриха.

– Разкажете повече за стопанството си.

– П. Н.: Бизнесът ни е семеен, развиваме го със съпругата ми, баща ми, майка ми, сестра ми, двете племенници, имаме и двама работници. Засега се справяме по време на силния летен сезон. Имаме 2 бази, едната е целогодишна, а другата е лятна. Допълнително наемаме хора от района, когато имаме нужда.

Стопанството е биологично. Започнахме с 30 декара и до днес са толкова, не сме имали желание да ги увеличаваме. Увеличихме калифорнийския червей от 240 на 700 квадратни метра и пак се оказва малко. Предстои да го увеличим още, тъй като оборския тор е много. Стопанството ни обхваща над 16 декара люцерна и около 15-16 декара ливади, които помагат в изхранването на конете. Отглеждаме коне за работа, за туризъм, за спорт, за продаване. В пансиона за коне отглеждаме коне и на други хора. Това е основната ни дейност и всичко се движи около нея.

Оказа, че в района има много хора, на които се отразява добре хипотерапията. Това е вид раздвижване чрез езда. Работим безплатно с деца и възрастни с целебрална паразлиза, синдром на Даун, аутизъм, гръбначни изкривявания. От базата се разкрива уникална гледка, с изглед към Пирин, Рила и Родопите. Това ни помага за развитие на туризма. Имаме и къща за гости. Децата се оказаха много благодарна инвестиция, покрай тях направихме много ценни контакти, които впоследствие обогатиха дейността на базата по отношение на съпътстващи дейности.

Отскоро имаме 2 водоема с обща площ около 60 декара, които искаме да заселим и да развием спортен риболов, за да увеличим дейностите, с които се занимаваме и да привличаме повече хора.

– Във фермата се развива и социална дейност.

– Ив. П.: Аз ръководя социалната и културната сфера на стопанството, свързана с базата и извън нея. Председател съм на сдружение за изкуство и култура „Ортосия”. Това, което успешно направихме през последните 2 години в Бачево, беше да започнем работа, заедно с базата, с децата към ресурсния център в Благоевград. Това е група от 6 деца със специални потребности, които учат в основно училище в Бачево. Започнахме да ги социализираме в средата в Бачево и извън нея. Преди 2 години организирахме едномесечен доброволен курс и поканихме всички деца от училището, които биха искали да се запознаят повече със света на конете. Те идваха 3 пъти седмично в базата, където имаха възможност да подготвят конете за езда и да ги яздят.

Фолклорът е другата слабост на нашето сдружение и сме вдъхновени да възпитаваме и собствените си деца в този дух, а когато живееш на едно прекрасно планинско място, имаш възможност да осъществяваш тези неща.

– С какви предизвикателства се сблъсквате?

– П. Н.: При отглеждането на каквото и да е живо същество, съпъстващите проблеми са ясни. При конете това са контузии, амуниция, подковаване, обслужване. Тежко е, но не съжалявам за избора си. Имам работа, давам работа и на други хора. С упоритост, работа и труд всичко се получава.

– С каква техника разполагате?

– П. Н.: Имаме всичко необходимо – косачка, сенообръщачка, трактор с челен товарач. Искаме още малко да механизираме по отношение превоза на бали.

– Какво е състоянието на земеделието във Вашия район?

– П. Н.: В района отскоро имам наблюдения за коопериране. В Бачево за щастие кооперирането стана факт – пустеещата земя вече се обработва.

Доника Асенова