Бата Агро през погледа на българския машинопроизводител


Огнян Везирски, управител на фирмата, пред вестник „Земеделска техника”

Изложението „Бата Агро” трябва да го има, защото хората виждат на едно място много техника от различни производители – българска и вносна, но с двете си издания на година е малко натоварващо. По време на есенното изложение се случи така, че големите зърнопроизводители прибират реколтата си, а и всички изчакват старта на програмите. Имаше продажби, но не са това, което се очакваше. Първият ден беше с малка посещаемост. Много от хората, които ни познават, казват, че няма нужда да ни виждат на Бата Агро, защото знаят какво произвеждаме. Някои от клиентите си правят поръчките по телефона и въобще не ходят по панаири. Нашето присъствие тук е, за да покажем, че сме на пазара, да покажем, ако имаме нещо ново. Тук не може да се разчита на огромни продажби. За мен по-добър вариант щеше да бъде, ако има изложение само на български производители – цялата алея да е пълна с произведена в България техника. Нямам нищо против вносната, но може би трябва да разграничим търговци от производители, защото производителите малко страдат от това. Даже много от колегите не участват на Бата Агро.

Не мисля и че е добра идея изложенията в Добрич и Стара Загора да бъдат през една седмица. Ако си като производител правиш машини, които да покажеш и на единия, и на другия панаир, става едно разхождане на техника в цяла България с огромни транспортни разходи. Затова си избираш къде да участваш.

Сега на Бата Агро предлагаме техника, която е подходяща за ползване в този сезон. „Агроремпроект 98” произвежда много голяма номенклатура. Тук сме изложили дискови брани, не сме показали култиватори и други машини, но все пак сме на ограничена площ, затова и излагаме машини, които са по-малки габарити. Ако донесем 7-8 метрови изделия, трябва една машина да се транспортира с два камиона, в разглобено състояние и тук  да се сглоби, а това ще отнеме много време и допълнително ще коства разходи.

Доника Асенова