Задържаха 23 кубика дървесина


Масирани проверки за спазване на горското законодателство бяха извършени в последните два дни на територията на Северна България, като служители по контрола на Изпълнителна агенция по горите и инспектори от Регионална дирекция по горите – Берковица са задържали общо 23 кубика дървесина, два автомобила, четири каруци, три коня, три моторни триона, контролна горска марка.

Установени са нарушения, извършени с участието на лесовъд на частна практика и служител на горско стопанство, както и от физически лица.

На 18 октомври в 20.30 часа в района на град Дунавци, област Видин, екип от служители по контрола на Изпълнителна агенция по горите, са спрели за проверка автомобил,  натоварен с 6 пространствени куб. м  дърва от дървесен вид цер. Установено е, че водачът на превозното средство е регистриран в публичния регистър на ИАГ като лесовъд на частна практика. При проверката става ясно и че той транспортира  дървесина без превозен билет. Проверяващите установяват и  налично копие на издаден вече превозен билет, но нефигуриращ в информационната система на ИАГ. В резултат на предприетите от тях действия са задържани автомобилът, дървата, таблет, принтер, копие на превозен билет и контролна горска марка, собственост на проверяваното лице. Това е втора контролна марка, собственост на същия частен лесовъд, която е задържана от проверяващи на ИАГ в последните две седмици.

По същото време в района на Ботевград друг екип от служители на ИАГ спира за проверка моторно превозно средство. Водачът представя превозен билет за 9 пространствени куб. м дърва от дървесен вид бук. Но проверяващите констатират, че товарът в автомобила не отговаря на вписаното в превозния билет, като има само един кубик букови дърва, а останалите 8 пространствени куб. м дървесина е иглолистна и широколистна технологична дървесина. Превозният билет е издаден от  служител на Държавно горско стопанство – Ботевград. Дървесината и автомобилът са задържани.

И по двата случая проверките продължават.

Тази сутрин, около 07,00 ч. при съвместна акция на горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Берковица и служители на районно управление на МВР Монтана са заловени лица, транспортиращи с три каруци незаконни дърва за огрев без превозен билет към кв. Кошарник на гр. Монтана. Каруците, два коня, два моторни триона и 3 пространствени куб. м дърва за огрев са задържани.

Отново служителите на РДГ – Берковица и на Държавно горско стопанство – Враца през вчерашния ден в землището на с. Три кладенци са задържани кон, каруца, моторен трион и 5 пространствени куб. м. незаконно добити дърва за огрев, подготвени за транспортиране.

На всички нарушители от служителите от регионалната дирекция са съставени актове по Закона за горите.