Шесто издание на Отличието „Принос в механизацията на земеделието“


На шестото из­дание на Отличието „Принос в механизацията на земеде­лието”, провело се на 5 декември, по традиция се отче­те постигнатото до момента в сектора и се отбеляза какви са новите и търсени машини на българ­ския земеделски пазар. Сред официалните гости бяха акад. Атанас Атанасов, имаше представители на Национална служба за съвети в земеделието, Българска стопанска камара.

78569057_2695978727137579_7727278861431341056_n

Конкурсът обхваща це­лия производствен процес – от създаването и пред­лагането до използването на иновативни машини в производството. Мисията на Отличие­то е да обединява образование, наука и бизнес около зна­чението на механизираното земеделие.

78743126_1330654497113920_3997551475155795968_n

Тази година в конкурса участваха 7 български компании. Както и досега, на родните производители на машини бяха връчени медали и ди­пломи от Научно-техническия съюз по машиностроене. Сред отличените бе и разработка на проф. Живко Давчев и агроинженера Гоце Митев от Университета в Скопие „Св. св. Кирил и Методий”. В направление „Иновации” се включиха 11 фирми вноси­тели с 14 машини. Открояването на победителите беше по характеристики на внесените машини и по категории от енергетични, самоходни и прибиращи и работни машини. По трето направление участниците бяха 49 и бяха класирани в зависимост от големината и вида на стопанствата си, от получените добиви и др. Всички участници бяха отли­чени с плакет „Принос в ме­ханизацията на земеделието”.

IMG_2339

Обърнато бе и внимание и на професията „Механизатор” и на младите хора, които са поели по този път. Затова сред отличените място намериха и студенти от висшите учебни за­ведения с постижения през годината. Не бяха забравени водещи специалисти и вете­рани, посветили живота си на сектор „Земеделие”.

На събитието бяха показани и две презентации. Първата бе на Румяна Василева от Централна селскостопанска библиотека, представяща историята на библиотеката, нейния фонд, какво може да се намери в електронния каталог, показани бяха и уникални издания от старопечатния фонд на библиотеката. Втората презентация бе на проф. Живко Давчев и агроинженера Гоце Митев относно разработката им – дозиращо устройство на костилки от вишни в горелка. Показано бе видео с начина на работа на устройството.

1 декември (рожденият ден на вестника) с връчва­не на отличията „Принос в механизацията на земеде­лието”, се превърна в про­фесионален празник. Следваме сентенцията „Гледайки назад, гледаш по-напред” и това събитие е доказател­ство. То бе среща на бъ­дещето с настоящето и с миналото в отрасъла. Така постигнатото досега няма да се забрави, а ще се развива и надгражда. Още веднъж се доказа, че с добри машини се прави конкурентноспособно земеделие.