ХVІ- то РУСЕНСКО ИЗЛОЖЕНИЕ


P1430892

16-то издание на традиционното Русенско изложение на земеделска, автомобилна, индустриална и електронна техника  се проведе  в  Университета „Ангел Кънчев от 15 до 18 май т. г. То утвърди широкия му технически профил и потвърди  неговата уникалност като средище за наука, бизнес и инженерно обучение. За 16-те  си години развитие то се превърна в интелектуална борса за обмен на технологични идеи във все по-разширяващ се спектър от индустрии.

През 2014 г. 90 фирми представиха техника, технологии, стоки и услуги. За първи път се включиха и фирми от сферата на машиностроенето. На 16 май в халето на Учебно-производствения завод  се проведоха учебни демонстрации на експонатите с участието на студенти от различните специалности на факултета.

P1430785P1430859Посетителите видяха също така и  новите модели на Шевролет, Нисан, Опел и Грейт Уол, които бяха разположени пред „Канев център“.

Целият спектър на техника за земеделието – трактори, комбайни, прикачен инвентар, средства за растителна защита, градинска техника, напоителни системи и услуги за селскостопанското производство можеха да се видят изложени в двора на Университета. Участваха дистрибутори на вносна техника  и български производители. Изложени бяха също машини за семепочистване и обеззаразяване, торове и препарати за растителна защита.

Електронната, управляващата, компютърната и телекомуникационнната техника беше във фоайето на Ректората.

По време на изложението всички инженерни факултети организираха редица инициативи с партньорите си от бизнеса в полза на студентите и докторантите.

 

                                      60 ГОДИНИ АГРАРНО-ИНДУСТРИАЛЕН ФАКУЛТЕТ

P1440044

В дните на Изложението бе отбелязан 60-годишния юбилей на Аграрно-индустриалния факултет. Той получи поздравителни адреси от Министър-председателя Пламен Орешарски, от Министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков, от областния управител Венцислав  Калчев и др. А от Тракийския университет подариха на факултета икона на Св. Георги, за да го води смело през превратностите на бъдещето.

В словото си пред тържественото събрание деканът на факултета, проф. Пламен Кангалов, припомни началото, когато през 1954 г. се разкрива Институтът по механизация и електрификация на селското стопанство с 337 студенти и 14 преподаватели. Той става първостроител не само на днешния Аграрно-индустриален факултет, но и на Русенския университет.

За 60 години Аграрно-индустриалният факултет е дипломирал 14 000 инженери. Днес в него се обучават 900 студенти и 25 докторанти в три професионални направления по 7 бакалавърски, 12 магистърски и 8 докторски специалности. Във факултета преподават 7 професори, 26 доценти и 22 асистенти. Той е единствената академична структура в страната, която подготвя висши специалисти по аграрно инженерство.

Ръководството на факултета изрази признателността си към всички бивши декани и ръководители на катедри през 60-те години развитие, като ги удостои с Юбилеен знак. P1440199