Губим или печелим от заораването на растителните остатъци

Приложение на някои биопродукти в зеленчукопроизводството


Приложение на някои биопродукти в зеленчукопроизводството

 доц. д-р Хриска Ботева

 

Биологичното земеделие се развива в около 100 страни в света, като неговите площи непрекъснато се разширяват. Общият размер на земеделската площ  в света, използвана за производство на биологични продукти е 24 млн. ha, като грижите за опазване на околната среда и потреблението на безопасни за човешкото здраве храни са основни фактори за разширяване му в световен мащаб.

Бързото развитие на биологичното земеделие налага да се разработят екологосъобразни методи, съответстващи на изискванията на ЕС за получаване на биологична продукция. През последните десетилетия в страните с развито земеделие интересът към органичното торене нараства и придобива особена актуалност. Като алтернатива на химизацията в земеделието е употребата на биологични продукти за торене и растителна защита.

Основната част от полската и оранжерийната зеленчуковата продукция, се получава чрез отглеждане на разсад. Според международните стандарти за органично земеделие всички етапи от технологията на отглеждане, включително разсадопроизводството, трябва да са подчинени на изискванията му. В Института по зеленчукови култури „Марица” е създадена технология за биологично производство на разсади от домати и краставици. Вермикомпостът, включен  в разсадната смес осигурява необходимото количество хранителни вещества на растенията до засаждане на постоянно място. Доказани са предимствата на биотора пред оборския тор – липса на патогени, по-добра структура, топлинна и влагозадържаща способност, по-благоприятни условия за преживяване на микроорганизмите.

Проучено е влиянието на биопродукти върху качеството на разсада от домати и пипер. Установено е, че предсеитбената обработка на семената с Биоглобин и Байкал ЕМ1 увеличава диаметъра на стъблата и масата на растенията спрямо нетретираните. Изследването показва, че използването на субстрат с Байкал ЕМ1 за доотглеждане на разсадните растения увеличава добива от домати до 28,4% и от пипер до 17,9%. Аналогични са резултатите за броя и масата на плодовете на растение.

Други проучвания доказват, че основното торене с биоторовете Биосол и Лумбрикал има положителен ефект върху растежните и продуктивни прояви при домати и пипер. Допълнителното подхранване през вегетацията с биотор Емосан увеличаване ефекта от основното торене. Повишението на добива след използването на биоторовете при домати е от 15,4% до 23,9%, а при пипер от 12,6% до 20,7% спрямо неторените растения. Установен е положителнен ефект от приложението на Емосан върху биохимичните показатели на плодовете.

На базата на проведените проучвания са разработени две схеми на торене с биопродукти при домати и пипер. Основно торене с Лумбрикал 400 L/da или Биосол 100 kg/da и двукратно листно третиране – фаза масов цъфтеж и начало на формиране на плодовете с Биофа 0,3% или Амалгерол премиум 300 mL/da. Предложените схеми на торене с биопродукти увеличават добива при доматите от 18,9 % (Лумбрикал +Биофа или Амалгерол) до 25,8% (Биосол +Биофа или Амалгерол), при пипера от 14,0% (Лумбрикал +Биофа или Амалгерол) до 16,9% (Биосол +Биофа или Амалгерол).

С разработените системи на торене се създават благоприятни условия за получаване на по-високи и стабилни добиви, повишава се устойчивостта на растенията към неблагоприятните фактори на околната среда. Степента на нападение от болести (вертицилийно увяхване и картофена мана ) и неприятели (тютюнев трипс, памукова нощенка и обикновен паяжинообразуващ акар) е по-слабо, вследствие на което могат да се редуцират третирания с препарати за растителна защита през вегетацията.

От изведените опити с най-разпространените сортовете праз – Старозагорски 72 и Старозагорски камуш, отгледани по биологичния метод, е установен най-голям ефект върху добива от семена след торене с Монтера малц. В резултат от неговата употреба се получава среден добив от биосемена от 45,32 до 46,62 kg/dа. При използването на течния тор Емосан количеството на биологично произведените семена, в зависимост от сорта намалява от 17,8 до 30,5% в сравнение с вариантите торени с Монтера малц.

В ИЗК „Марица” е създадена технология за органично производство на късно главесто зеле и технология за биологично производство на семена от праз. Разработват се технологични решения за биологичен контрол на вредителите при полско и оранжерийно производство, извършва се оценка на икономическата и енергийната ефективност при биологичното производство.