Фолклорен фестивал в Жеравна


Деветият международен фестивал се проведе от 19 до 21 август 2016 година под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов и със съдействието на Министерството на културата и Министерството на туризма. Празникът се превърна в емблема на българския дух.

Танцови състави, клубове и школи за български народни танци показаха уменията си. Всеки клуб участваше с изпълнение на две хора. Първото представя автентично българско хоро с названието и произхода му, а второто беше по избор на участниците – автентично или преработено.

На фестивала беше забранено внасянето на предмети от съвременния живот, за да се придаде възможно най-пълна автентичност на обстановката и тя да се доближи максимално до българския бит отпреди век и половина, което е едно от условията за провеждане на празника. Идеята е участниците да направят скок назад във времето, във възможно най-близка до годините на Възраждането ни атмосфера.

Радостен факт е, че на фестивала в Жеравна идват предимно млади хора. Този празник е най-мащабното автентично преживяване в България и набира все по-голяма полулярност сред хора от различни краища на страната и света, от различни народи и възрасти.

Емилия Петрова