Агроаптека с богат асортимент


Интервю с Грета Роячка, „АгроРай”

 – Откога съществува  земеделската аптека „АгроРай”?

– Фирма „АгроРай“ беше създадена през 2007 г. като опит за малък семеен бизнес. Отворихме една земеделска аптека в периферията на центъра в Благоевград. След 4 години интересът към продуктите нарастна и стана причина за отваряне на втори магазин със същата специализация, но в един от крайните квартали на града. Магазините предлагат препарати за растителна защита, торове, лицензиран посадъчен материал, семена. Всичко предлагано в магазините ни е изцяло българско. Работим с производители от различни краища на България. (Пловдив и Пазарджик – семена, препарати, Дупница – препарати, Шумен – отрови срещу гризачи и вредители, Благоевград – елементи за градинско оборудване, Петрич – овощки, плодни и декоративни храсти, Поморие – лозички). Освен това предлагаме грозде за вино също от български производители, главно от района на Пловдив, Пазарджик, Харманли. Най-често търсените сортове грозде за вино са международно познати и широко разпространени – мерло, каберне, сира и др. Всичко, което продаваме е произведено от специализирани фирми в България. Нашата основна дейност е да улесним достъпа на благоевградчани до тези продукти. Най-често при нас се търсят малки количества лозички – между 2 и 5 бройки, които се използват за малки насаждения, оформление на дворни пространства или създаване на малки лозя за лична употреба. Имаме практика обаче и за доставка на големи количества по поръчка с цел изграждане на професионални лозя или овощни градини от ябълки, круши, череши, сливи, кайсии, праскови и др.

– Поддържате ли връзка с институтите в България?

– Следим новостите в агробизнеса и лозарството, но асортиментът ни се влияе предимно от търсенето на пазара. Връзката ни с научните институти по лозарство, овощарство, генетика на земеделските култури и други е само косвена и се изразява в новите продукти, които получаваме от доставчиците. С всяко зареждане за новия сезон получаваме оферти от фирмите производители с новите сортове семена, лози и овошки, които са разработени в сътрудничество с и според стандартите на научните институти.

– Предлагате и консултации.

– Нашите клиенти често разчитат на компетенциите на персонала, който има средно специално образование по земеделие и е сертифициран по програма „Професионален потребител на препарати за растителна защита“ на Аграрен университет, гр. Пловдив. Предлагаме консултации относно дозировка и употреба на препаратите, по технологията и подходящите сортове грозде на вино или изграждане и поддържане на овощни градини, лозя и дворни пространства.

– Имате ли планове за развитие на фирмата?

– В програмата на фирмата е залегнало изграждането на градински център в околностите на Благоевград. В него ще се предлагат разсади на дръвчета, лозички, декоративни храсти, градинска техника, поливна техника от последно поколение. Целта е да предложим на едрия и дребния производител новостите на пазара в сортове, техника и технологии на отглеждане с цел по-висока ефективност. С оглед преобладаващото дребно земеделие в землището на Благоевград, ще се стермим да предложим най-новите компактни селскостопански машини за продажба и под наем.  В асортиментната листа ще залегнат косачки, трактори, сеялки, фрези, пръскачки и др.

Доника Асенова