Фестивал на киселото мляко в Момчиловци


Село Момчиловци е едно от най-привлекателните населени места, разположено на 1200 м надморска височина в сърцето на Родопите – най-зелената и живописна планина в България. Намира се на 15 км североизточно от общинския център – гр. Смолян и на 17 км от световноизвестния ски курорт Пампорово. Заобиколено е от красиви местности и 27 параклиса.

По проект, съфинансиран от Норвежкото правителство и в партньорство с община Смолян и Националното движение „Българско наследство”, сградата на бившето училище на селото след основна реконструкция през 2011 г. отваря врати Център за доброволчески, академичен, научен и образователен туризъм (ДАНО – център), чрез който се популяризират уникалните културно-исторически и природни дадености на Родопите. Той е първият по рода си в страната и региона и все повече се утвърждава като фактор, способстващ за икономическия растеж на региона чрез устойчив туризъм.  Хотелите и къщите за гости предлагат традиционното си гостоприемство и характерните родопски ястия, приготвени от самите домакини, създават специфичен уют и кулинарно празненство. Атракция за туристите са съхранените традиционни местни занаяти – дърворезба, шиене на родопски терлици, тъкане и родопски фолклор. Благоприятното географско разположение, планинският климат с подчертано средиземноморско влияние, богатството на природни ресурси, живописни планински пейзажи, исторически и природни забележителности създават неповторимото очарование на селото.

Големият празник на село Момчиловци е 21 май – храмовия празник равноапостолите „Св. Св. Константин и Елена”. На Тодоровден се провеждат традиционните надбягвания с коне (кушии).

Здравето, дълголетието, богатството и красотата на българската планина ще бъдат прославени във фестивала, посветен на киселото мляко – един уникален български продукт, който и според съвременната наука, и според отколешните традиции е извор на здраве и дълголетие. Магията на планината ще оживее във Фестивалa на киселото мляко – култура и традиции, който ще се проведе от 21 до 23 септември. Основна цел на събитието е да популяризира традициите за производство на кисело мляко и сирена, заедно със богатството на песенния и танцов фолклор, самобитността на родопските обичаи и автентичните родопски занаяти. Фестивалът всяка година се провежда под патронажа на Министерството на туризма на Р България. Партньори на фестивала са община Смолян, област Смолян, кметство Момчиловци, „Тодоров“ АД и Swagbag.eu.
Една от водещите китайски компании за млечни продукти „Брайт” произвежда десертно мляко „Момчиловци” с помощта на лактобактерия, взета от селото. На опаковката е поставен текста: „В България, разположена в Югоизточна Европа, има планина, в която се намира мистериозно и красиво село. Хората там живеят дълъг и щастлив живот. От поколения местните хора имат навика да пият всеки ден приготвено от тях самите кисело мляко. Лактобактерията L 99 в това мляко е ключът към неговата магия”.

ЗТ