ФЕСТИВАЛ НА ЕТЕРИЧНО-МАСЛЕНИТЕ КУЛТУРИ – ПРАЗНИК НА ЛАВАНДУЛАТА


25 и 26 юни 2021 г.

През 2015 година в Туристически комплекс «Старинно Карлово» с голям ентусиазъм бе поставено началото на особено магнетичния Празник на лавандулата. Той се провежда около Еньовден – 24 юни.
За шеста поредна година в гр.Карлово лавандуловите полета оживяват и Феята на лавандулата дава старт на празника. Той е своеобразно преклонение пред природната сила на уханното цвете, пред неговата омагьосваща красота и фино ухание. Лавандулата е олицетворение на всеотдаен труд, любов и упойващо съзерцание. Празникът ни потапя в атмосферата на този труд и едновременно с това ни прави свидетели на фолклорната традиция, свързана с жъненето на лавандулата, с нейния ореол на билка.
В петъчния ден за най-малките се провежда «Детско лавандулово шоу» с много игри, танци, песни и изненади. Царицата на розата и Феята на лавандулата са специални гости на малчуганите.
Съботният ден започва с ритуал „Жънене на лавандула“ в лавандуловите полета край Карлово. Етнографски комплекс „Старинно Карлово“ отваря своите врати, за да минат гостите през „Еньовия венец“ и да вдъхнат аромат на здраве и лято. Тук се провежда демонстрация на лавандуловарене и дегустация на чай от лавандула. Колоритно шествие, предвождано от Царицата на розата и Феята на лавандулата, довежда гостите до площад „Васил Левски“, където се провежда фолклорно надиграване „С хоро на лавандула“. Празничните дни са наситени с концерти, арт ателиета, работилнички за деца, щандове за натурални продукти, храни и козметика.
Заповядайте в Карлово, за да съпреживеем вълнението на Празника на лавандулата!