ПРЕПОДАВАТЕЛИ И ВЪЗПИТАНИЦИ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ С ПРИНОС В ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА 800 ГОДИНИ ИВАНОВСКИ СКАЛЕН МАНАСТИР


На 12.06. екопътека „Грамовец“, изградена по маршрута от Ивановските скални църкви до манастирите от скалния комплекс „Грамовец“, която от 10-на години не се поддържа и бе трайно непроходима, е разчистена и отворена за нормално преминаване.
На инициативата на Спортно туристическо и природозащитно дружество (СТПД) „Академик“ откликнаха 27 доброволци – доцентите Пламенка Христова, Валентин Великов, Вилям Манев и Руси Минев, професор Цветомир Василев, членовете на д-во „Академик“ Румен Кожухаров, Анита Димитрова, Вела Стойчева, Тихан Тиханов и Петко Попов, Милан Тютюнджиев от клуб „Ветерани“ на ТД „Приста“.
Но решаващо и най-резултатно, с използване на необходимата техника, бе участието на два екипа на фирма Pirn Hill Socks ООД (и приятели) начело с управителя Вихрен Йоргов, в т. ч. Калин Братоев, Борислав Пенчев, Цветомир Анастасов, Венцислав Петков, Красимир Тенчев.
Мощна подкрепа оказа и екип на Сдружение „Поломие Русе“, воден от архитект Чавдар Черников.
Господата Йоргов, арх. Черников, Пенчев, Анастасов и още неколцина от отдавна са свързани с русенската Алма Матер. Поради това екопътеката стана добър повод за общи действия с техни преподаватели, състуденти, приятели.
Господин Йоргов е получил солидно образование в Русенския университет, развива успешен бизнес, отколешен ценител е на величието и върховете на Пирин, открил за себе си преди година чудното Русенско Поломие, радетел на опазването и грижите за чиста природа. Ръководената от него фирма подкрепя редица спортни инициативи и ремонтни и обновителни дейности в Русенското Поломие. Благодарение на оказаната финансова подкрепа от фирмата и с помощта на други дарители, СТПД „Академик“ ще може да завърши обновяването на мостчето над р. Черни Лом до заслон „Грамовец“ в близките 10-на дни.
Архитект Черников също е възпитаник на Русенския университет, дипломиран е по специалността „Дизайн“. През есента на 2021 г., ръководеното от него сдружение ще организира за четвърти път добилия завидна популярност и авторитет ултрамаратон CanyonCreek по трасе недалеч от екопътека „Грамовец“. Целите на сдружението са близки с тези на СТПД „Академик“, което е предпоставка за следващо още по-значимо взаимодействие и сътрудничество.
По маршрута на екопътеката са поставени нови 12 указателни стрелки, осигурени от СТПД „Академик“ и дарители на ПП „Русенски Лом“. Поставени са и нови 38 знака лентова маркировка с основен водещ цвят червен. .
Като благодарност и признание доброволците очакват единствено русенци и гости от страната и чужбина, още през следващите седмици и месеци, да отвърнат с пешеходни и вело излети и походи, с бегови тренировки и състезания по маршрута. Отсега се знае, че ежегодният есенен крос поход „Русенско Поломие’ 2021“ ще включва екопътека „Грамовец“.