Ферма “Отбрани” разширява автоматизацията си с ONDO върху 200 дка ягодоплодни


Клиентите на ONDO не само се множат, но и разширяват площите, които автоматизират, след като от опит се убеждават в предимствата на системата.

Този път разширение на ONDO автоматизацията предприема един от първите и най-големи клиенти на фирмата – ферма ‘Отбрани’ в гр. Попово – голям производител на ягоди, малини, къпини, боровинки и други ягодоплодни, които може да се намерят в почти всички големи супермаркети в страната.

Повече от година ‘Отбрани’ автоматизират и прецизират напояването и храненето на растенията с ONDO в част от своите открити площи с ягодоплодни. Управлението на стопанството се осъществява и контролира отдалечено, от мобилните устройства, без да е необходимо физическо присъствие на място. А на всякакви технически неизправности се реагира изключително бързо благодарение на нотификациите от ONDO. Още в първата година от използването на ONDO ‘Отбрани’ отбелязват значително количество спестени ресурси – вода и торове, паралелно с ръст в добивите. „Макар от скоро да ползваме ONDO, всеки ден се убеждаваме, че сме направили правилния избор. Всичко се случва изключително лесно и бързо, пестим разходи за вода, което е от изключителна важност за нас”, споделя Найден Петров, собственик на ферма „Отбрани”.

Към настоящата ONDO инсталация на „Отбрани” ще бъдат добавени още един 2-канален хранителен възел, както и безжични ONDO AIR Point модули, чиято последна фаза на тестване приключи съвсем скоро и вече успешно се прилага в стопанствата. Така съществуващата автоматизация на „Отбрани” става хибридна – и кабелно-базирана, и безжична.

В допълнение, ‘Отбрани’ разширяват площите, които автоматизират с ONDO, като добавят още 200 дка ягодоплодни насаждения. За тази автоматизация ще отговаря втори ONDO контролер и нов 2-канален хранителен възел, а върху цялата площ са разположени новите ONDO безжични модули – ONDO AIR Points.

Всеки модул ONDO AIR Point може да управлява и контролира – отдалечено и безжично – до 4 напоителни клапана и до 3 почвени сензора. С тях прецизното напояване на големи открити площи може да се реализира бързо и икономически ефективно. Като един от големите и утвърдени производители на ягодоплодни, с над 900 дка площ на културите, ‘Отбрани’ се стреми да предложи продукт, който да е максимално траен и с отлични вкусови качества, като поддържа конкурентна цена. Прецизното напояване и хранене на растенията, реализирано по най-ефективен начин чрез безжичните ONDO AIR Points, несъмнено ще допринесе за още по-доброто качество на реколтата благодарение на точните и навременни процеси по напояване и торене. А оптималното количество на внесената вода, торове и разходвана енергия гарантира и още по-добрия финансов резултат на стопанството.

Ondo_sn 1

По материали на Ондо солюшънс