НОВИ ЧЕРЕШОВИ СОРТОВЕ СЪЗДАДЕНИ В ИНСТИТУТ ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ – КЮСТЕНДИЛ


Селекционната дейност при черешата в Институт по земеделие Кюстендил е започнала през 1953 г., като до момента са създадени и утвърдени 11 черешови сорта – Победа, Черна Конявска, Кюстендилска хрущялка, Българска хрущялка, Мизия, Данелия, Стефания и Суперстар. В настоящата публикация представяме кратко описание на най-новите черешови сортове, утвърдени от ИАСАС през 2015 г. – Дима, Алекстон и Васиника. Наред с другите си достойнства, сортовете Дима и Алекстон притежават качеството самофертилност, което е високо ценено при новите черешови сортове. До този момент в България няма създадени други такива. Дима и Васиника са наградени на Националното изложение за Изобретения, Транцфер и Иновации ИТИ, съответно през 2015 и 2017 година, a Алекстон е победител в конкурса за иновации на АГРА, 2019 г.

 

ДИМА

Произход: получен е от кръстосването на сортовете Ван и Стела. Утвърден е от ИАСАС през 2015г.

Срок на зреене: плодовете узряват в края на второто десетдневие на юни, с около 3 дни след тези на Ван.

Дърво: растежната сила на кандидат сорта е умерена, близка до тази на Ван. Образува сравнително рядка корона. Скороплоден и родовит сорт.

Цъфтеж: цъфтежът е късен. Средната дата на начало на пълен цъфтеж е 20 април, с около 5 дни след този на Ван. Това е първият самоплоден черешов сорт създаден в България.

Плодове: едри до много едри (8,3 g). Плътномесест е, по форма, едрина, оцветяване на кожицата и особености на плодовото месо и сока приличат на майчиния сорт Ван.

Screenshot_3

 

АЛЕКСТОН

Произход: получен е от кръстосването на сортовете Ван и Стела. Утвърден е от ИАСАС през 2015г.

Срок на зреене: узряват в края на второто десетдневие на юни, почти едновременно с тези на Ван.

Дърво: растежната сила на дървото е слаба до умерена, по-слаба от тази на Ван. Образува  рядка корона. Скороплоден и високо родовит сорт.

Цъфтеж: Средната дата на начало на пълен цъфтеж е 15 април, с около 2 дни след този на Ван. Алекстон е също самоплоден сорт, което му дава предимство спрямо други самостерилни сортове.

Плодове: едри (7,6 g), широкосърцевидни, подобно на бащиния сорт Стела. Плодовото месо е плътно, с черночервено оцветена кожица и много добри вкусови качества.

 Screenshot_2

 

ВАСИНИКА

 

Произход: получен е от кръстосването на сортовете Ван и Стела. Утвърден е от ИАСАС през 2015 г.

Срок на зреене: узряват  около средата на юни, с около 5-6 дни преди тези на Ван, с което успешно запълват времето между ранозреещите (Бигаро Бюрла) и среднозреещите (Ван) сортове.

Дърво:  растежната сила на сорта е средносилна, по-голяма от тази на Ван. Образува  средно гъста корона. Скороплоден и родовит сорт.

Цъфтеж: Цъфтежът е ранен. Средната дата на начало на пълен цъфтеж е 10 април, с около три дни преди Ван. Подходящ опрашител е Стела.

Плодове: много едри (8,6 g), широкосърцевидни до закръглени, с черно-червено оцветена плодова кожица. Плодовото месо е плътно с отлични вкусови качества.

Screenshot_1

 

И. КРИШКОВА, С. КРУМОВ

Институт по земеделие – Кюстендил

 

 

 

 

ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА, 2021

 

В рамките на три дни – 25-27 юни ще се проведе  четиринадесетото издание на “ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА”. Фестивалът се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие – Кюстендил. Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието „Овощната градина на България“. По традиция Институт по земеделие – Кюстендил представя богата изложба на плодове от черешови сортове и отбрани елити. Акцентира се върху сортове, показали през годината най-добри добивни и качествени показатели и на такива с повишена устойчивост на стресови фактори. Черешовите сортове, отличили се с най-добри стопански качества, се представят от трибуната на площада.

На разположение на посетителите на нашия щанд ще бъдат всички научни работници, които своевременно ще отговарят на зададените им въпроси.

Предвидени са изложба-базар на череши и черешови произведения, изложба на ИЗ-Кюстендил, земеделски производители, занаятчии, читалища, детски градини, арт работилници за деца, конкурси за най-едра череша, най-атрактивно вешало, най-красив щанд. По традиция директорът на Института е председател на конкурсната комисия. В рамките на празника ще се проведе фолклорен празник “Черешчица род родила”. За последния ден на фестивала е предвиден голям концерт на площад Велбъжд.

 

ЗАПОВЯДАЙТЕ В КЮСТЕНДИЛ!

 

 

И. КРИШКОВА, С. КРУМОВ

Институт по земеделие – Кюстендил