Фамилия многоредов култуватор, серия CML


Фамилията многоредови полуприкачни култиватори, серия CML са предназначени за работа в селското стопанство с основна функция разрохкване на подпочвения слой, с цел подобряване на почвената структура и повишаване на дренажа. Увеличаването пропускливостта на почвата подобрява състоянието на сеитбеното легло за по-бързо и по-добро покълване на посева, като по този начин се стимулира и растителното хранене. Гладката и равнинна повърхност осигурява по-добър контакт на семето и съответно по-добри и по-бързи операции като сеитба и жътва впоследствие.

Култиваторът е полуприкачна машина – агрегатира се като единична машина към трактори с мощност от 140 до 240HP. Предлага се с работна ширина от 5 до 10 метра, като всяка машина включва предна пружинна подравнителна дъска, 6 реда пружинни вибростойки с работен орган, тип шило или лястовица, задна пружинна подравнителна дъска и едноредов иглен подравнител.

Интензивно вибриращите пружинни стойки са направени от специална закалена стомана. Обработката с такъв тип култивиращи елементи създава устойчива на атмосферни влияния повърхност и в същото време осигурява контакт между семената и почвата. Пружинните свойства на стойките осигуряват и защита, като преодоляват камъни по време на работа, а с това се увеличава експлоатационния им живот. Култивиращите елементи са разположени на 7,5 см един от друг, като са разпределени оптимално в 6 реда.

Подравнителните дъски подпомагат за агресивното култивиране, като изравняват почвата както преди култивиращите елементи, така и след тях. Всяка подравнителна дъска се състои от отделни пружинни елементи. В зависимост от почвените условия те могат да се фиксират и да работят заедно или да се оставят свободни да работят самостоятелно, спестявайки преходи и осигурявайки идеални условия за сеялката.

Опорните колела на машината са проектирани така, че да осигуряват хоризонтирането ѝ посредством 2 носещи оси към рамата. Това подсигурява стабилност по нейната дължина и гарантира, че култивиращите елементи в първия ред ще работят на същата дълбочина като тези от последния ред.

По материали на Мадара Груп