Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол


Той е наследник на две важни за града учебни заведения – Педагогическата гимназия и Учителския институт. Педагогическата гимназия просъществува няколко години, докато основават през 1964 год. Учителския институт, с предмет на дейност подготовка на учители по практика първоначално само по специалност „Механизация на селското стопанство“ се обучават 60 студенти от 10 преподаватели. От 1973 год. е самостоятелен Институт за подготовка и повишаване квалификацията на учители по практика. През 1974 год. се открива нова специалност – „Експлоатация на автомобила“, а след две години и специалността – „Технология на шивашкото производство“. Едновременно с това в института се разкрива и задочно обучение. През 1987 год. в Учителския институт се обучават 1030 редовни и 300 задочни студенти по над 10 специалности. През 1989 година е преустроен като Полувисш институт към ВТУ „Ангел Кънчев“ – гр. Русе. През 1997 год. се преобразува в Технически колеж в структурата на Тракийски университет – Стара Загора с предмет на дейност подготовка на технически кадри и учители. През 2011 г. Технически колеж – Ямбол се преобразува във Факултет „Техника и технологии“ на Тракийски университет – Стара Загора.

През учебната 2020/2021 г. във Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол ще се извършва обучение за придобиване на образователно – квалификационни степени „БАКАЛАВЪР“, „МАГИСТЪР“ и образователна и научна степен „ДОКТОР“ в 4 акредитирани професионални направления: Машинно инженерство; Електротехника, електроника и автоматика; Енергетика; Хранителни технологии.

Факултет „Техника и технологии“ подготвя специалисти с висше образование в 7 бакалавърски, 16 магистърски и 8 докторски програми. Специалности ОКС „БАКАЛАВЪР“: Автотранспортна и земеделска техника; Дизайн, технологии и мениджмънт на модната индустрия; Автоматика и компютърни системи; Електротехника; Топло- и газоснабдяване; Индустриално инженерство; Технология на храните.Специалности ОКС „МАГИСТЪР“: Автотранспортна и земеделска техника; Автотехническа експертиза; Организация и управление на транспорта; Дизайн и технологии на кожени изделия; Моден и текстилен дизайн и технологии; Организация и управление на шевна фирма; Автоматика и компютърни системи; Информационни и комуникационни технологии в бизнеса и публичната администрация; Мултимедийни и компютърни системи и услуги; Информационни и комуникационни технологии в образованието; Електротехника; Топло- и газоснабдяване; Индустриално инженерство; Енергийна ефективност; Безопасност и качество на храните Провеждат се следните специализации: Инструктор за обучение на водачи на МПС; Транспортна техника и технологии; Механизация на селското стопанство; Учител (Педагогическа правоспособност).

Осъществяват се курсове за периодично обучение на преподаватели за подготовка на водачи на МПС; Проектиране с AutoCAD; SolidWorks; Дигитална компетентност; Обучение и тестиране за Европейски сертификат за компютърни умения (ECDL) и др.

Лицензираният Център за професионално обучение към Тракийски университет, Факултет „Техника и технологии” – Ямбол, провежда обучение по 30 професии.

По материали на Тракийски университет, Ямбол