Ученици от СУ „Васил Левски“ участваха в занятия по блоково програмиране на дронове в Русенски университет „Ангел Кънчев“


На 26-ти oктомври 2019 г. в Русенския университет се проведе първото занятие от курса „Блоково програмиране на дронове“. В събитието участваха повече от 50 седмокласници от СУ „Васил Левски“, както и техните учители Мария Спасова, Филип Тодоров и Тодор Йорданов, съобщиха от пресцентъра на РУ „Ангел Кънчев“.

Провеждането на курса се извърши от преподаватели на катедра „Телекомуникации“ в Русенския университет, а дейността е етап от проект „STEАM EDU4future – STEАM образование за устойчиво бъдеще“, реализиран по програма „Знание и растеж“ на фондация „Русе – град на сводния дух“, с подкрепата на фондация „Еконт“.

В рамките на занятието, всички присъстващи се запознаха със структурата и компонентите на съвременните безпилотни летящи апарати, научиха за разнообразните им сфери на приложение, както и за потенциалните им бъдещи области на използване. Основен акцент на обучението беше реалната работа с дроновете и възможностите за тяхното програмиране. Учениците се запознаха със средата за блоково програмиране на дроновете и я инсталираха върху собствените си мобилни устройства, след което се фокусираха върху създаването на няколко програмни сегмента за автономно управление на малките образователни мултикоптери, които им бяха предоставени за целите на обучението. Освен основни процеси, като тези по излитане и кацане, учениците се научиха и как да изчертават геометрични фигури с дроновете и как могат да си оптимизират програмните кодове с помощта на условни оператори и цикли с предусловие.

Тази събота, 02.11.2019 г., предстои провеждането на следващото занятие от образователния курс „Блоково програмиране на дронове“, което ще се състои отново между 9:30 и 17:00 часа в зала 2Г.302 на 2-ри корпус на Русенски университет „Ангел Кънчев“.