Утвърден образователен и научен център по растителна защита


Факултетът по растителна защита и агроекология към Аграрения университет – Пловдив е основан през 1983 г. Благодарение на богатите традиции и дългогодишния опит на изявени учени, той се е утвърдил като национален, образователен и научен център в областта на растителната защита и опазването на околната среда, както и доказан достоен партньор на много европейски университети. Вече няколко последователни години в Рейтинговата система на висшите училища в Р България специалността „Растителна защита” във Факултета по растителна защита и агроекология е на първо място в професионално направление Растителна защита.

Факултетът е отличен с престижни награди през годините, като Почетна грамота от НСРЗ към Министерство на земеделието, по случай 110 години от растителната защита в България (2001); Почетен плакет „Константин Малков“ (2008); Почетен знак на БАБХ (2013 и 2015) и др. Факторите, на  които се дължи това високо признание са много, но най-вече актуалните  учебни планове и програми, по които се осъществява обучението, съвременната база  и високата квалификация на преподавателския състав.

Факултетната структура включва 5 профилиращи катедри: Ентомология, Фитопатология, Агроекология и опазване на околната среда, Микробиология и екологични биотехнологии, Химия и фитофармация.

Обучението на студентите се извежда от 39 утвърдени и висококвалифицирани преподаватели, от които 25 са хабилитирани. Учебният процес се извежда от 8 професори, 17 доценти, 13 главни асистенти и 1 асистент, от които двама са с научна степен „доктор на науките” и 37 с образователната и научна степен „доктор”. Работата на академичния състав се подпомага от 6 експерти и специалисти.

Обучението на студентите се извършва в две професионални направления в  образователно-квалификационните степени „бакалавър“ и „магистър“ и образователната и научна степен „доктор“, които са  акредитирани от Националната агенция по оценяване и акредитация с високи оценки. През 2019 г. ОКС „бакалавър“ и „магистър“ в професионално направление 6.2. Растителна защита получава най-висока оценка 9,75 сред сродните специалности в страната и за ОНС „доктор“ – 9,80. А през 2020 г. ОКС „бакалавър“ и „магистър“ в професионалното направление 4.4. Науки за земята получава оценка 9,34 и за ОНС „доктор“ –  9,50. Акредитацията на направленията е за срок от 4 години.

Аграрният университет-Пловдив има акредитирана среда за дистанционно обучение, което позволи бърз преход към обучение в електронна среда в условията на извънредната пандемична ситуация.

Приемът на студенти се осъществява в 2 бакалавърски програми и в 10 магистърски. Бакалавърските програми в редовна и задочна форма на обучение са: 1.Растителна защита; 2.Екология и опазване на околната среда. Магистърските програми в редовна и задочна форма на обучение, които предлагаме за академичната 2020-2021 г. са: В професионално направление Растителна защита: 1.Растителна защита; 2.Plant Medicine  (и на английски език) с международно признаване на дипломата от 12 европейски университета; 3.Мениджмънт на растителната защита; 4.Растителна защита в биологичното земеделие; 5.Агроекология и растителна защита; 6.Информационни системи и технологии в РЗ. В професионално направление Науки за земята: 1.Екология на селищни системи; 2.Устойчиво природоползване и екологичен туризъм; 3.Опазване на биологичното разнообразие; 4.Биологично земеделие. Всяка една от предлаганите програми – бакалавърски и магистърски, гарантира получаване на съответните знания, учения и компетентности, които осигуряват на завършилите успешна реализация в конкурентна среда.

Факултетът по растителна защита и агроекология предлага и следните акредитирани докторски програми в редовна, задочна и самостоятелна форма на обучение: 1.Растителна защита; 2.Екология и опазване на екосистемите.

От следващата година ще можем да предлагаме и докторска програма с взаимно признаване на дипломата от 12 европейски университета с двойно научно ръководство – Растително здраве в условия на устойчиво земеделие.

И в момента студентите и докторантите имат възможност да проведат част от обучението си по програма Еразъм+ в над 50 от най-престижните университети в Европа. При завършване получават Европейско дипломно приложение.

Освен с цел обучение, студентите могат да осъществяват и мобилност с цел практика, за което получават финансова подкрепа от програма Еразъм+ и допълнително заплащане от компаниите, в които практикуват.

От основаването на факултета в специалност „Растителна защита“ са завършили и се обучават над 3900 студенти, а в специалност „Екология и опазване на околната среда“ – 1200 студенти.

Във Факултета са защитили дисертации над 90 български и чуждестранни докторанти, от които над 25 са чуждестранни специалисти от Куба, Коста Рика, Нигерия, Монголия, Египет, Гърция, Сирия, Виетнам, Конго, Швеция, Косово, Йордания, Йемен и др.

Проф. Вили Харизанова,

Декан на факултет „Растителна защита и агроекология”, АУ – Пловдив