Успешно приключи 43-тата конференция на директорите на РА в ЕС, чиито домакин беше Фонд „Земеделие“


Успешно е приключила 43-тата конференция на директорите на РА в ЕС която се е състояла от 23-ти до 25-ти май в НДК и чиито домакин беше ДФ „Земеделие“, съобщиха от пресцентъра на разплащателната агенция. Форумът, част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС, е бил открит от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той е изтъкнал, че разплащателните агенции имат изключително важна роля при оценката и предефинирането на Общата селскостопанска политика (ОСП), защото ежедневното й управление е в техни ръце. „Експертите от разплащателните агенции са хората, които най-добре разбират и осъзнават мащабите на разходите и административната тежест, която се генерира при прилагането на ОСП.  Те трябва да бъдат нащрек по отношение на ефективността на разходите“, е подчертал той.

2018-а година е времето, в което не само трябва да анализираме и обсъждаме, но и правилно да планираме къде искаме да бъдем след 10 години. Сега е моментът, в който трябва да навлезем в експертните дискусии, за да постигнем желаното развитие. За целта нека се облегнем на нашата експертиза, на опита и на иновациите“, е заявил изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков.

Основните теми, които са предизвикали дискусии сред делегатите, са основателността на разходите, възможностите за автоматизация на мерките извън ИСАК и прилагането на Мониторинговия подход за настоящата ОСП. Дискутирани са били и предизвикателствата в ОСП след 2020. Тези елементи са част от инструментариума, чрез който разплащателните агенции следят правилното разходване на финансовите средства от националните бюджети и този на ЕС.

Интерес са предизвикали презентациите на ЕК, свързани с предложенията за новия модел на прилагане на Многогодишната финансова рамка в следващия програмен период след 2020 г. Те са основани на реформирането и опростяването на ОСП и намаления с 5% бюджет за земеделие, чиито първи вариант бе обявен в началото на май. ЕК е заявила необходимост от модернизация и опростяване на ОСП с цел привеждането й в съответствие с новите технологии, климатичните промени и екологията. Директорът на дирекция „Ниво на увереност и одит“ в ЕК Кристина Борхман  изтъкнал, че разплащателните агенции сами ще определят критериите, по които ще работят в следващия програмен период. „Първо обаче, всяка страна – член трябва да разработи собствен стратегически план, основан на потребности за финансова подкрепа по първи и втори стълб на ОСП, които да постигат определени цели. Това означава, че ще има по-голяма свобода, но и много по-сериозни отговорности. За опростяване на разходите, следва да се подобри съвместимостта на информационните системи на институциите, да се опрости нормативната база и да се създадат ясни параметри на изпълнението на индикаторите“, е казала още Кристина Борхман.

В рамките на конференцията на директорите на разплащателни агенции от ЕС са проведени три работни групи. Всяка от тях е третирала отделна, актуална тема от областта на ОСП. Първата работна група е била посветена на ИТ инструментите за автоматизация при мерки, които не са базирани на ИСАК. Работната група се е ръководила от членове на португалската и естонската делегации, координирани от българска страна. Втората работна група е водена от представители на Литва се фокусира върху опростяване и основателност на разходите. Изнесена е и презентация относно австрийския опит по темата. Третата работна група, с председател г-н Лари Кашман от РА на Ирландия, се е съсредоточила върху практическото използване на Мониторинговия подход. Делегатите са се обединиха около становището, че заедно следва да продължат с коментарите и дискусиите по въвеждане на новата финансова и законодателна рамка на ОСП след 2020 г. Участниците са отчели изключително успешно приключване на форума.

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков е връчил на директора на Австрийската разплащателна агенция Гюнтер Грийзмайер съдийското чукче – символ на ротационното домакинството на форума. Церемониалният акт се е състоял при закриване на форума. Модератор на конференцията е бил заместник изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Атидже Алиева-Вели. На срещата са присъствали всички ръководители на сродни институции в Европейския съюз и от чакащите присъединяване страни – Черна гора, Турция и Македония. Присъствали са още и представители на Европейската комисия и Европейската сметна палата.