Успех за първото изложение „Фермер Експо Раковски” 2017


Фермерското изложение „Фермер Експо Раковски” 2017 се проведе на 14 октомври 2017 г. в гр. Раковски. То се организира за първа година и е насочено към популяризиране на високите постижения в селекцията на отглежданите в България продуктивни породи животни и произвежданите от родни земеделски стопани фермерски храни.

На официалното откриване на зам. министър д-р Лозана Василева бе връчено предложение за изработване на стратегия в животновъдния сектор, по която предстои дебат между експерти от МЗХГ и браншови организации.

Показаните животни бяха в следните категории – говеда, кози, овце и биволици. Разпределението по породи е следното: овце – Аваси, Ил дьо Франс, Мутон Шароле, Лакон, СПБМ и Тънкорунна; кози – ББМ, Тогенбурска коза; биволи – Българска мура; говеда – Черно шарено говедо, Българско сиво говедо, Българско родопско говедо, Абърдийн и Херефорд.

В изложение „Фермер Експо Раковски” 2017  се включиха и 15 земеделски производители, регистрирани по Наредба 26 от млечния и пчелния сектори.

На изложението бяха представени стоки и услуги от фирми, ангажирани в земеделския сектор. Също така бе презентирана дейността на Национална служба за съвети в земеделието и услугите, които тя предлага безплатно за регистрирани земеделски производители. Програма за развитие на селските райони 2014-2020 бе представена от областен информационен център Пловдив. Аграрен университет – Пловдив, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив и Тракийски университет – Стара Загора запознаха фермерите с възможностите за висше образование, които предлагат.

Посетителите на изложението имаха възможност да дегустират изпечено на скара телешко и свинско месо, да си закупят бяло саламурено сирене, кашкавал, кисело и прясно мляко произведени от краве, козе, биволско и овче мляко, както и прясно сирене произведено на място в мобилна мандра, мед и др. В програмата бяха включени демонстрации по производство на ръчен кашкавал, лютеница и традиционни за община Раковски храни – „пиде“ и катми.

Рангел Матански,

управител „Фермерско мляко” ООД