Усвояването на повредената иглолистна дървесина върви по график в цялата горска територия на страната


Увредените от болести и вредители гори ще бъдат приоритетно възстановени

Усвояването на повредената иглолистна дървесина върви ритмично и по график в цялата горска територия на страната. Това стана ясно от проведеното в Смолян заседание на работната група за действие по спешното усвояване на дървесината, пострадала от биотични и абиотични фактори и за ограничаване на причинените от тях повреди върху иглолистните гори, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите.  Заместник-министър Атанас Добрев е подчертал, че 6-те държавни горски предприятия продължават да работят усилено по усвояване на увредената дървесина по вече изготвения и действащ краткосрочен план за действие. „Необходимо е да бъдат увеличени темповете на усвояване на увредената  дървесина в общинските горски територии, както и да бъдат информирани частните собственици на гори, че имат увредени гори“, е подчертал той.

Инвентаризираните площи, засегнати от вредители, болести и абиотични фактори са 22 250 хектара за цялата страната, от които 6 000 хектара са засегнати от корояди. Нападнатите площи са основно в районите на Регионалните дирекции по горите – Кюстендил, Кърджали, Смолян и София.

Част от заседанието е било проведено на терен, в землището на гр. Смолян, където бе предоставена информация за засегнатите от ветровала през месец януари тази година гори в региона. 22% от засегнатата маса вече е усвоена от Южноцентрално държавно предприятие гр. Смолян.

На участниците в срещата е била представена възможността да видят как се усвоява падналата маса посредством технология с въжена линия.

„Това е добър пример за мобилизиране на специализирана техника за усвояване на дървесината в гората“, е подчертал инж. Григор Гогов – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите. „Но задачите на лесовъдите далеч не приключват с тази дейност. Ще бъде направен експертен анализ на ситуацията, за да се продължи с активната работа по възстановяване на горската среда, включително и чрез залесяване. За щастие на много места има наличие на добър подраст и ще се разчита на естествено възобновяване“.

На съвещанието са присъствали областният управител на област Смолян, зам.-областният управител на област Кърджали, кметът на гр. Смолян, директорите на държавните горски предприятия и РДГ-Смолян, както и представители на ИАГ, Лесозащитна станция – Пловдив,  Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Смолян, общински горски служби и Институт за гората при БАН.