УНИВЕРСИТЕТСКА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА ОТКРИ РУСЕНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ В СВОЯ КАМПУС


Русенският университет откри днес Ботаническа градина в своя кампус. Началото на събитието бе поставено от приветствието на ректора на Русенския университет чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев към присъстващите. Гости на откриването бяха кметът на Община Русе – г-н Пенчо Милков, областният управител на Област Русе – г-н Борислав Българинов, които поздравиха ръководството и академичната общност с откриването на Ботаническата градина. Гости на събитието бяха още ръководителят на РУО Русе – г-жа Георгиева, г-н Крум Зарков – народен представител в 44-то и 45-то Народно събрание, представители на неправителствени организации и граждани.
За зараждането на идеята и дейността по създаването на Университетската ботаническа градина разказа д-р Петя Ангелова, преподавател по дисциплините „Ботаника“ и „Систематика на растенията“. Присъстваха и студенти, участвали в проучването на възможностите за създаване на университетска ботаническа градина, както и в изследването и описването на съществуващите растения в нея.
Днес комплексът притежава колекция от повече от 300 местни и чуждоземни дървесни и храстовидни видове, които заедно с формовото разнообразие наброяват около 400 таксона. Има вековни дървета, засадени в годините преди Освобождението.
Растителните видове са представени с табели с техните имена според международно утвърдена ботаническа номенклатура, на които е отпечатан и код, чрез който през смартфон може да се получи подробна информация за съответното растение.
Предвижда се поетапна реконструкция на съществуващите зелени площи и дообогатяване на колекцията от растения.
В настоящия момент в Университетската ботаническа градина има Розариум и Плодна градина. В нея могат да се видят както типични дървесни, храстовидни и тревни представители на българската флора, така и чуждоземни видове. Освен екзотични видове в Градината има възможност да се видят и редки дървета като хартиено дърво, ликвидамбър, древните представители двуделен гинко билоба и метасеквоя.
Предстои да бъдат обособени и още няколко тематични къта: Билкова градина, алпинеум със студоустойчиви сукуленти, кът с декоративни треви, оранжерия и др.
Д-р Петя Ангелова обяви първите дарители, обогатили с ценни растителни видове Университетската ботаническа градина и каза, че академичната общност приветства всяка подкрепа от граждани и организации за увеличаване на колекцията от растителни видове.
Събитието завърши подобаващо с разходка из градината и представяне на най-интересните екземпляри от ботаническата колекция.

За повече информация: д-р Петя Ангелова, 0889693298