Уебинар на тема „Смесено обучение – основен образователен модел след пандемията“се проведе в Русенския университет


 

На 11 юни 2020 г., за академичната общност на Русенския университет и неговите филиали, се проведе уебинар на тема „Смесеното обучение – основен образователен модел след пандемията“.  Модератор на събитието беше ректорът чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев. Проф. д-р Ангел Смрикаров представи темата, която е разработена в съавторство в доц. д-р Диана Железова от Русенския университет и проф. д-р Румен Трифонов от Технически университет, София.

В началото на събитието чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев припомни, че Русенският университет работи в областта на дигитализацията на образованието още от края на 1999 г. В този смисъл, той изрази удовлетвореността си от бързото пренастройване на режима на работа през месец март, подкрепено от професионализма на специалистите от Центъра за Дистанционно обучение и Центъра по Иновационни образователни технологии във висшето училище.

„Обучението на студентите, приключването на академичната година и кандидат-студентската кампания не са поставени под въпрос. Все още пред света няма ясна представа как точно ще започне новата учебна година, но каквито и да бъдат условията, то образованието не може и не трябва да бъде същото като преди пандемията“, завърши проф. Белоев.

Лекторът проф. д-р Ангел Смрикаров представи новия образователен модел, който се предлага да бъде следван – смесеното обучение. Обърна внимание на предимствата на традиционното и дистанционното обучение и предложи съотношението между тях да бъде различно, съобразено с научното направление и формата на обучение на студентите.

След презентацията се проведе дискусия, по време на която преподавателите споделиха конкретен опит и изпитани предизвикателства. Проф. Белоев закри уебинара, отбелязвайки, че това е началото на поредица от обсъждания, които целят дискутирането на възможни мерки и подобрения за създаването на новия по-добър модел на образование.