Удължава се срокът за кандидатстване по Мярка 14 от ПРСР 2014-2020


Срокът за кандидатстване по Мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., който изтича днес – 31.10.2017 г., се удължава до 3.11.2017 г. Промяната е основана на Заповед № 03-РД/3240#1 от 30.10.2017г. на Изпълнителния директор на ДФЗ – РА.

Удължаването на срока се налага поради струпване на голям брой кандидати в областните дирекции на Фонда, желаещи да участват в мярката в последните дни от периода за кандидатстване. Изменението ще осигури нормално протичане на обработката на заявленията от една страна, а от друга – по-голям брой животновъди да се възползват от финансовата помощ.

Подпомагането по Мярка 14 се предоставя на земеделски стопани, които с подаване на заявлението се задължават да спазват доброволно петгодишни ангажименти. Те могат да бъдат както за една, така и за комбинация от няколко дейности по мярката, допринасящи за хуманното отношение към едрите и дребни преживни животни.

Субсидиите са под формата на ежегодни компенсаторни плащания за една животинска единица. Помощта се изплаща за максимален срок от пет години при условие, че стопаните изпълняват коректно дейностите и ангажиментите посочени в план-програмата, която е неразделна част от заявлението.