Уведомяват електронно пчеларите за третирания с препарати за растителна защита


През 2020 г. Българска агенция по безопасност на храните разработи и поддържа Електронна платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД). Платформата има за цел възможно най-бързо да уведомява собствениците на пчелини за предстоящи третирания с продукти за растителна защита (ПРЗ), като регистрацията и използването й са безплатни за всички потребители.

Земеделските стопани се регистрират с имейл и номер на сертификат по чл. 83 от Закона за защита на растенията, наличен в регистъра на лицата, които притежават такъв сертификат, с право за използване на продукти за растителна защита от професионална категория на употреба. Пчеларите се регистрират с имейл и номер на пчелин от удостоверението за регистрация на животновъдния обект. Линкът за регистрация е https://epord.bfsa.bg/auth/login. Той, както и ръководството за използване на ЕПОРД са публикувани на интернет страницата на БАБХ.

Платформата дава възможност освен за автоматично генериране и изпращане на SMS и съобщение по електронната поща на уведомления за предстоящо третиране, така и за визуализация върху картата в платформата на местоположението на съответното мероприятие спрямо пчелините.

Всички пчелари и земеделски стопани обработващи площи със земеделски култури трябва да направят регистрация до 31 януари 2021 г. След тази дата възможността за регистрация в платформата ЕПОРД няма да бъде преустановена, а ще бъде възможна, включително за новорегистрирани земеделски стопани, пчелари, и собственици на подвижни пчелини.

От 1 март 2021 г. оповестяването за третиранията ще се извършва само чрез електронната платформа. Лицата, които извършват/възлагат растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности с наземна и авиационна техника, в срок не по-малко от 3 дни и не повече от 15 дни преди датата на третирането са длъжни да въведат информация за дейностите в ЕПОРД. В момента на завършване на действието в системата от земеделския стопанин (фермер) за третиране с ПРЗ, автоматично ЕПОРД ще  изпраща SMS до собствениците на пчелини. Така се скъсява времето за уведомяване на пчеларите, което ще спомогне за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне.

Санкции при установени нарушители

Съгласно Закона за пчеларството, при неспазване мерките за опазването на пчелите от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, глобата за физическо лице е от 3000 до 5000 лв., а за юридическо лице или едноличен търговец санкцията е в размер от 8000 до 10 000 лв.

При неспазване на забраната за пръскане по време на цъфтеж на културите, глобата за физически лица е от 3000 до 5000 лв., а за юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 8000 до 10 000 лв.

Съгласно Закона за защита на растенията, който не притежава сертификат по чл. 83, което е задължително условие за регистрация на фермери в ЕПОРД и използва продукти за растителна защита от професионална категория на употреба, се наказва с глоба от 400 до 1400 лв. Когато нарушенията са извършени от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция от 800 до 2600 лв.

Действия при подаване на сигнали

В периода от 15 март до 31 май, в празнични и почивни дни, на разположение за приемане на сигнали и извършване на проверки се осигуряват мобилни инспектори и служители от ОДБХ за времето от 8:00-18:00 часа, като по този начин ще се повиши ефективността на официалния контрол.

При констатиран подмор или наличие на признаци за отравяне на пчели, собственикът на пчелина подава жалба до директора на областната дирекция „Земеделие“ (ОДЗ) незабавно по телефона не по-късно от първия ден след констатираната смъртност на пчели, която се отразява писмено в ОДЗ в деня на получаването или най-късно в първия работен ден. Директорът на ОДЗ незабавно уведомява ОДБХ и свиква постоянна комисия в срок до 24 часа от получаване на жалбата в работни дни или в първия работен ден след получаване на жалбата, ако същата е получена в ден, предхождащ предпразнични и празнични дни. Комисията уведомява лицето, което извършва растителнозащитни дейности за предстоящата проверка.

По материали на БАБХ