Тържествено отбелязване на 74-та годишнина на Русенския университет


Днес, 12 ноември 2019г.,  Русенският университет отбеляза тържествено своята 74 годишнина.  Празникът започна с поднасяне на венец пред паметника на патрона на Русенския университет „Ангел Кънчев“, в чест на 169 г. от рождението му и откриване на композицията „Цветно лого на Русенския университет“, съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение.

Тържественото събрание в Канев Център започна с академичното слово на ректора чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев. „Днес, горди от постигнатото и от успехите на университета, навлизаме в юбилейната за университета година и точно 12 месеца ни делят от 75-годишния юбилей на Русенския университет – достойна годишнина, която ще отбележим с искрена радост и заслужено удовлетворение… Очакването за предстоящия юбилей в никакъв случай не омаловажава това, което постигнахме заедно през 2019 г. То се побира в стотици страници текстове, но по-важни са посланията, които Русенският университет отправя към своите партньори, към настоящите и бъдещите студенти, към гражданите на регионите, в които се е позиционирал, към националната и международната общественост – послания, които са знакови и говорят за сила, достойнство и авторит. Нека да запазим силата, достойнството и авторитета на Русенския университет! Нека да са плодотворни идеите ни, да са резултатни дните ни и да се радваме на постигнатото!“, завърши той.

Поздравление по случай празника направи кметът на община Русе – Пенчо Милков. Той изрази гордостта си от това, че е възпитаник на русенската Алма Матер и заяви готовността си да работи в ползотворно сътрудничество за утвърждаването на Русе като Дунавска столица на България така, както вече е направил Русенският университет в областта на образованието и науката.

Поздравление от името на област Русе направи заместник-областният управител Свилен Иванов, който също изрази уважението си към целия академичен колектив за знанията и уменията, които е получил по време на обучението си в Русенския университет. Той връчи на ректора поздравителен адрес от областния управител на област Русе Галин Григоров. Поздравление от името на Научно-техническия съюз по транспорта направи и председателят на Управителния съвет – инж. Ясен Ишев.

Поздравителни адреси бяха получени още от г-н Андрей Громов Генерален консул на Руската федерация в Русе,  г-н Петър Ангелов – директор на ДРСЗ – Русе, г-н Гюнай Хюсмен – областен управител на област Разград, г-н Драгомир Николов – изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.

Празникът продължи с церемонии по награждаване. Кристиан Велковски и Пресиян Желязков получиха дипломи за отличие, по случай спечелените награди на фондация CLAAS през 2019 год. Факултети и обслужващи звена получиха дипломи и плакети по случай годишнини от основаването им, както и за принос в развитието на Русенския университет: Аграрно-индустриалният факултет – 65 години; Факултет „Електротехника, електроника и автоматика“ – 45 години; Факултет „Природни науки и образование“ – 25 години; Факултет „Бизнес и мениджмънт“ – 25 години; Факултет „Обществено здраве“ – 10 години; Дирекция „Чуждестранни студенти“ – 65 години.

След това бяха отличени пенсионирани преподаватели във връзка с навършени годишнини, както и за принос в развитието на Русенския университет.

Придобилите докторска степен през 2019 год. получиха дипломите си, а слово от името на дипломираните произнесе д-р Поля Найденова Чернева от факултет „Природни науки и образование“.

Отбелязването на Деня на Русенския университет завърши с музикален поздрав от академичния хор „Сексагинта Приста“ с диригент Пламен Георгиев.