Трета международна конференция „Насърчаване на земеделските иновации и бизнес възможностите за възраждане на селото”


На 27- 28.10.2016 г. в конферентна зала на хотел Бест уестърн хотел Експо се проведе ІІІ международна конференция „Fostering agriculture innovation and business opportunities for rural renaissance” („Насърчаване на земеделските иновации и бизнес възможностите за  възраждане на селото”) под надслов „Аграрната икономика в подкрепа на земеделието”. Конференцията е организирана от Институт по аграрна икономика и Българската асоциация на аграрикономистите.

Конференцията беше открита от проф. д-р Хр. Даскалов – зам. председател на ССА и проф. д-р Д. Николов – директор на ИАИ. Поздравления от името на НССЗ поднесоха Д. Ванев – гл. директор на НССЗ и Пл. Драгнев – изп. директор на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители.

На конференцията присъстваха учени от водещи институти и университети от България (ИАИ, УНСС, Аграрен университет, Софийски университет) и Европа – Италия, Гърция, Полша, Румъния, Косово;  представители на браншови организации; специалисти.

Ключови лектори на конференцията: проф. д.ик.н. Анджей Ковалски- директор на Институт по икономика на селското стопанство и продоволствието-Национален изследователски институт, гр. Варшава; проф. д-р Адриана Агарие – Институт по аграрна икономика, гр. Букурещ; проф. д.ик.н. Пламен Мишев – Университет за национално и световно стопанство, гр. София и председател на Българската асоциация на аграрикономистите.

През двата дена на конференцията бяха изнесени 20 доклада, групирани в четири сесии:

  • Нови предизвикателства ОСП (2014-2020);
  • Хранителни вериги и нови бизнес модели;
  • Иновации и развитие на предприемачески умения;
  • Еко-управление и еко-бизнес.

В края на първия ден беше проведена и постерна сесия, в която участваха 9 млади учени, преминала в творческа дискусия.

На научния форум бяха анализирани, обсъдени  и дискутирани актуални въпроси, свързани с възраждането на земеделието и селските райони. Докладите бяха фокусирани върху иновациите, инвестициите и предприемачеството като ключови инструменти с особено внимание към рамковите условия, новите бизнес модели  и интегрирани подходи за устойчиво развитие на земеделието и селските общности в условията на ОСП на ЕС (2014-2020).

По материали на ИАИ