Традиционен фестивал на сливата


Традицията, която троянци пазят повече от 25 години, продължава и през 2020 г. Община Троян се готви за посрещане на приятелите на Български фестивал на сливата отново през септември. Фестивалът тази година ще се проведе от 18 до 20 септември. Много изненади, конкурси, танци и добро настроение обещават организаторите на събитието.

Празничният 18 септември ще е посветен на 10-годишнината на НД „Традиция“, под надслов „Минало и настояще“. На 19 септември всички жители и гости на общината могат да се включат в традиционното празнично дефиле, което изпъстря улиците на града, както и да видят една от най-обичаните традиции на фестивала – запалване на казана за изваряване на ракия. До последно се пази в тайна името на Главния майстор, който го запалва. В неделния ден, 20.09.2020 г., на откритата сцена на централния площад в Троян ще се изявят читалищни състави от НЧ „Наука-1870 г.“, което през настоящата година отбелязва 150 години. По традиция, във всички фестивални дни ще присъства Улица на занаятите, от която жителите и гостите могат да си закупят автентични произведения на керамиката, дърворезбата, текстила и др., както и традиционни кулинарни изкушения.

Български фестивал на сливата ще се състои както в Троян, така и в село Орешак, каквато е и дългогодишната традиция. На поляните в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак гостите ще видят кулинарно шоу, концерт на Стефан Вълдобрев и други изненади. И през настоящата година ще се проведе базар на традиционни сливови производи и предмети, свързани с употребата на сливата и троянската сливова ракия.

Пълната програма за Български фестивал на сливата може да откриете на официалната интернет страница www.festivalnaslivata.com. Очакваме ви!

По материали на община Троян