„Това, което започна през 2012 година, няма да спре днес“ – среща на г-н Игнат Канев, Доктор хонорис кауза на Русенския университет с академичната общност


 

Днес, 18 октомври 2019 г., г-н Игнат Канев, Доктор хонорис кауза на Русенския университет се срещна с академичната общност на русенската Алма Матер в Канев Център, съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение.

В началото на срещата проф. Пламен Кангалов, заместник ректор по учебната работа връчи на г-н Канев Кристален приз на Русенския университет от името на ректорското ръководство с благодарност за всичко, което е направил в името на младите хора в университета и града. Проф. Кангалов изрази надеждата, че това добро дело ще продължи и занапред и че предстоят още срещи, една от които ще бъде на 75-тата годишнина на Русенския университет (12 ноември 2020 година).

Проф. Пенчева подари на г-н Канев книга-албум, озаглавена „Хроника на родолюбието“ с посвещението: Този албум е скромен дар от академичната общност на Русенски университет „Ангел Кънчев“ за големия родолюбец и човека с голямо сърце ИГНАТ КАНЕВ –  Доктор хонорис кауза на Русенския университет…..Благодарим ти, приятелю Иги! Бъди ни здрав и продължавай да бъдеш пример за младите хора с енергия, всеотдайност и истинско човешко присъствие!“

Албумът събира в снимки важните моменти в живота на Русеснкия университет и Канев център – от първата среща на г-н Канев с ректора на Русенския университет чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев през октомври 2012 година до днес.

Срещата продължи с представяне на книгата-биография на Игнат Канев „Живот във възход“, с автори Стивън Нижич, Анна-Мария Канев, Кристина Мария Канев и Диди Канев и технически редактор чл.-кор. проф. дт.н. Христо Белоев. Милена Попова, преводач на книгата, обясни, че това е нейно второ издание. През октомври 2016 г., на тържествения прием по повод 90-годишнината на Игнат Канев, в Канев Център, гостите получават първото издание на „Живот във възход“. Новото издание е значително разширено (с над 100 страници) и обогатено с три нови глави, епилог и приложение със спомени на сподвижници на г-н Канев, представители на властта, приятели, служители. Книгата описва живота на г-н Канев, но в същото време е историческа картина на живота в Европа и в света. „Живот във възход“ или „Да станеш някой“ (Becoming a somebody) разказва за изминатия път от г-н Канев – от построяването на първата едноетажна къща през 1952 година, до огромните небостъргачи, игрища за голф, сгради с обществено, социално и икономическо значение, както и до значителната благотворителна финансова подкрепа на множество благородни каузи от човека с голямо сърце Игнат Канев.

Г-н Канев благодари за уважението, което му беше оказано и с просълзени очи сподели: „Не мога да опиша чувствата си, но ако сега се разплача, ще плача цяла нощ. Това, което започна през 2012 година, няма да спре днес“ – завърши той.