Технология за екологична продукция в овощарството


От няколко години в овощарството постепенно навлиза един продукт с уникални качества, конструиран на базата на възможностите на растителния имунитет. Това е многофункционалният листен тор Акрамет Ултра, разработен в Научно-изследователския и технологичен център „Плантис” – гр. Разград. В листения тор са внедрени допълнителни ефекти – инсектициден и фунгициден е чрез стимулиране активността на групи гени от растителния имунитет, отговарящи за синтеза на естествени инсектициди и фунгициди, чрез които растенията се защитават от нападение на насекомни вредители и гъбни патогени. Тези допълнителни ефекти позволяват драстично намаляване на химичната растителна защита и получаването на по-чиста и здравословна растителна продукция. Акрамет Ултра засега се прилага по-интензивно върху следните култури: праскови, череши, кайсии, сини сливи, малини и ягоди.

неприятели при череша

Пръсканията започват в самото начало на вегетацията в доза 0,5% и се провеждат на всеки 14-16 дни. Преди плододаване се прилага доза 0,8-1%. Защитата от заболявания и вредители продължава около 20 дни. Акрамет Ултра унищожава прасковената и черешовата листни въшки, драстично намалява пораженията от черешова муха и червясването на черешите. При прасковата успешно се справя с къдравостта, при черешата с бялата ръжда. Необходимостта от употреба на инсектициди и фунгициди намалява до минимум. Всичко това Акрамет Ултра върши изцяло чрез активизиране на растителния имунитет, който е присъщ на всички растения, но по едни или други причини не се включва и те не могат да се защитят от нападението на добре познатите заболявания и вредители. Продуктът включва гени, които отговарят за синтеза на естествени инхибитори на синтеза на хитина, както против насекомните вредители, така и срещу гъбните патогени. Блокирането на хитиновия синтез е пагубно за тях. Срещу насекомите се включва още един механизъм с фатален за тях ефект – синтеза на инхибитори на стомашните ензими. Срещу гъбните патогени се включва и един много интересен механизъм – синтезът на специални металопротеини, които инхибират дейността на енергийните централи в мембраните им. Оказва се, че с малко помощ растенията могат сами да синтезират вещества с фунгицидно и инсектицидно действие, достатъчно мощни, за да осигурят защита от нападение в рамките на 15-30 дни. Механизмът е изяснен и все повече изненадва с широките си възможности.

проблеми при праскови

Този продукт, в съчетание с подходяща схема на торене, позволява да се произвежда чиста и здравословна продукция от трайните насаждения. Ако се наложи съчетаването на имунна и химична растителна защита е непреодолима преграда за гъбните заболявания. Такъв е подходът с къдравостта при прасковата. Първото пръскане се извършва с комбинация от Акрамет Ултра – 0,5-0,8% и половин доза Скор. След това се правят две последователни пръскания с Акрамет Ултра през 7-10 дни в същата доза, а следващите пръскания са през 14 – 16 дни. Успехът е пълен, когато третиранията започнат в самото начало на вегетацията, когато листата са оформени и могат да поемат препарата. Винаги се започва от ниски дози – 0,5%, поради нежността на листата и след окончателното им оформяне дозата може да се увеличи до 1%. За формиране на придобит растителен имунитет са необходими около 5-10 дни в зависимост от културата. Затова превантивната употреба на Акрамет Ултра е за препоръчване. И нещо много важно: Акрамет Ултра не съдържа токсични вещества в използваните дози и продукцията може да се консумира дори след пръскане, след обилно измиване с вода. Той е изключително добър и полезен помощник в овощната градина и фактор за чиста, здравословна и вкусна продукция.

Ивелин Желязков, НИТЦЗ  „Плантис”