Технологиите в овощарството: ин витро растения


По този метод в Института по овощарство в гр. Пловдив се произвеждат растения от подложки – GF 677, Myrobalan 29 C, Maxima 14, OHF 333, както и актинидия (киви) и арония.

В Института по овощарство в Пловдив има изграден лабораторно-оранжериен комплекс за ин витро производство на свободни от вируси растения. Комплексът се състои от 3 отделни звена – лаборатория за тъканни култури, оранжерии и засенчени полета. Комплексът включва депо-изолатор, където се отглеждат изходните майчини растения, както и лаборатории по вирусология и микроразмножаване. Обстановката е изключително стерилна, работи се винаги с маски и ръкавици.

Пътят на ин витро получените растения е следният: Въвеждане в култура – при този етап се стимулира развитието на изолираните експланти. За целта се използва специална хранителна среда. След 3-6 седмици се формират единични растения, които се прехвърлят в свежа хранителна среда за ускорено размножаване. Микроразмножаването се състои в прехвърляне на новите леторастчета в свежа хранителна среда. След като се получи необходимия брой растения, средата се заменя и започва следващия етап – вкореняване на растенията. Последният етап е адаптирането. Адаптирането е свързано с комплекс от мероприятия, позволяващи растенията да преминат безстресово към отглеждане на открито.

От началото на годината в ин витро лабораторията на Института по овощарство, в която работят шестима специалисти, са произведени над 100 хиляди растения. В момента ин витро се произвеждат безвирусни растения от актинидия (киви), арония и подложки. Акцентът е върху следните подложки: GF 677, която е за праскови, Myrobalan 29C за слива, Maxima 14 за череша, както и OHF 333 за круша. След като се произведат, подложките се присаждат с безвирусни калеми. За тази цел в Института са създадени специални маточни насаждения. Това гарантира качеството и здравния статус на овощния посадъчен материал. Присадените дървета имат няколко пътя – отиват или на полето, или в депа-изолатори, или в контейнери. Производството на сертифициран овощен посадъчен материал, размножен по време на зимния покой и отглеждани в контейнери в депа изолатори е новост не само за института, но и в световен мащаб. В тази връзка специалистите от института са подготвили проект по Мярка 16.1.

Проф. дн Стефан Гандев,

директор на ИО, Пловдив