Текуща дейност на НАЗ


Националната асоциация на зърноптоизводителите поясни за обществеността, че прогнозираните рекордни добиви от пшеница за 2016 г. не означават автоматично генериране на печалби и това се дължи на два основни фактора – покачването на себестойността на продукцията (извършените неколкократно допълнителни мероприятия за опазване на посевите от развитие на гъбни заболявания през пролетта, вследствие на високата норма на валежите) и ниските изкупни цени на продукцията. Повишение в добивите се отчита главно на места, където условията са били по-благоприятни и там, където земеделските производители са се справили с борбата с гъбните болести. Има обаче и площи, при които има понижение, спрямо миналогодишните добиви и точно тези стопанства са застрашени от фалити.

Освен срива на изкупните цени, производителите се изправят и пред затруднението да реализират продукцията си, поради намаленото търговско търсене, продиктувано от нивата на запасите в световен мащаб.

Анализът на НАЗ показва, че ниските цени ще дадат негативно отражение върху наемната и продажната цена на земята, вследствие на незадоволителните резултати от производствената дейност.

Надеждите на производителите за богата реколта от пролетни култури също са попарени. Трайното засушаване от последните два месеца се оказа пагубно за площите с неполивна царевица. Прогнозите за съществен спад в добивите има за районите на изток от Централна Северна България и Южна България, където пролетниците са най-засегнати от липсата на дъжд.

Негативното въздействие на сушата върху реколтата повдига за пореден път въпроса за възстановяването и новоизграждането на хидромелиорациите в отрасъла. Много години и разходи ще трябва да бъдат извършени, за да се възстанови умишлено унищожената преди няколко години напоителна инфраструктура и докато това се случи, производителите ще търпят загуби.

Необходимо е да се търсят оптимални методи на водоползване за напояване по най-рационалния начин, както и да се насърчава създаването и функционирането на такива съоръжения. НАЗ очаква, че отварянето на приема за инвестиции в напояване по линия на подмярка 4.1. тази есен, ще спомогне за стартирането на този процес. По този повод, НАЗ представи становище за облекчаване на административните процедури и достъп до сондажи и повърхностно водовземане, което да бъде заложено в програмите от мерки за новите Планове за управление на речните басейни 2016-2021.

* * *

Все още не са приключили дискусиите по промяната на Наредба №11. НАЗ настоява за третокласната пътна мрежа да отпадне изцяло от изискването за разрешително за движение на извънгабаритните селскостопански машини. В наредбата следва да се предвиди възможност земеделската техника да се придвижва по участъци от пътища, за които липсват алтернативни маршрути. Отделно от електронното подаване на заявление за разрешително за движение на извънгабаритна техника, трябва да се даде възможност  за подаване на документите и на гише.

* * *

НАЗ ще участва в работната група, на която ще се обсъждат промените в Наредбата за прилагане на подмярката. Основна част от промените ще се изразяват в допълването на разпоредби, касаещи инвестициите в напояване. Асоциацията ще настоява кандидатствалите при първия прием проекти, които не са събрали достатъчен брой точки за финансиране, да бъдат прехвърлени и да участват в предстоящия прием, т.е. да не се налага кандидатите да подават наново документи.

 

* * *

НАЗ излъчи свои представители, които ще участват в обсъжданията за развитието на противоградовата система на страната. МЗХ създаде две отделни тематични работни групи, които ще се концентрират върху детайлите по: нормативното оформяне на  застрахователния пул и финансовите параметри. За своето участие НАЗ ще бъде подпомогната от независим експерт, на който е възложила изготвянето на подробен анализ и проучване на чуждестранни примери за ефективна защита от градушки.

 

* * *

НАЗ стартира работа по организацията на най-големия земеделски форум в страната – Националния Агро Семинар. С него ще се отбележи 10-ата годишнина от учредяването на Асоциацията. Предстои да бъде определен форматът, участниците и темите, върху които ще се фокусира тазгодишното издание. Повече информация очаквайте на www.grain.bg

По материали на НАЗ