Бата Агро – най-голямото изложение за земеделска техника


Интервю с Тодор Николов, председател на БАТА

Каква е целта на изложението „Бата Агро”? Кои ще са тазгодишните участници?

– Бата Агро се роди преди 5 години, едва ли не по принуда. В България се организираха няколко други изложения. Те имаха един и същи генетичен проблем. Организират се от хора, които правят изложбен бизнес, а не се заминават със земеделска техника. Да не говорим, че някои бяха организирани от хора, които дори нямат нищо общо с изложбения бизнес. В светлината на този проблем, членовете на Асоциацията на търговците на агротехника в България (БАТА) решихме да създадем едно изложение с акцент земеделска техника. Първо, да има определени правила за участие в него. Второ, в него да са засегнати сектори пряко или косвено, свързани със земеделието. Не на последно място стоеше и въпросът с цената на за участие на другите изложения,които бяха започнали да ескалират драстично. В крайна сметка, това, което винаги е било двигател на такъв тип изложения за земеделска техника, са самоходните машини – трактори, комбайни. Затова тези, които тогава се занимавахме с вноса на такъв тип техника, се явихме нещо като влекач за всичко останало, за да стигнем до там, че днес вече имаме 2 изложения годишно – Бата Агро пролетно и есенно. В тях участват по около 160-170 фирми от бранша. Имаме претенциите, че това е наистина представителното изложение за земеделска техника в България. То вече получи през годините международно признание, както нашите колеги от подобни асоциации, така и от фирмите, които представляваме в България и чиито продукти се излагат на изложенията. Функцията на вносителите на техника не е само да продават машини, но и да демонстрират опит и технологии в земеделието. Въпреки че земеделието е един много стар занаят, непрекъснато се появяват нови машини. Нашата цел е да можем да ги представяме на едно място в България, да запознаваме хората с тях, за да могат да преценят дали са приложими за тяхното производство.

Броят на участниците в изложението се увеличаваше през първите 2-3 години. Потенциалните участници са едно крайно число, но фактът, че традиционно присъстват 160 фирми, което прави около 99% от бранша, и те са тези, които наистина определят пазара на земеделска техника, е красноречив. Още с първото си издание, изложението се наложи като най-голямото в България. Заемат се около 40 000 м2 чиста площ. Смятам, че мястото е най-доброто възможно, тъй като Стара Загора е в сърцето на България. Градът се намира в един традиционно земеделски регион. Сравнително равно отдалечен е от най-далечните точки в страната. Със завършването на магистралата стана още по-достъпен. Мястото е добро и като инфраструктура, затова засега не мислим да го променяме.

Всяка година ли се вземат решения за изданията на изложението? Каква е посещаемостта?

– Решението за 2 изложения годишно беше взето преди 2 години от всички членове на Асоциацията. Решихме да направим 5 издания, за да видим дали ще има успех и дали има нужда от него както за изложителите, така и за посетителите. От едно издание само не може да се прецени. Посетителите на нашето изложение са около 10 000, но и сериозните земеделци не са повече.

Ние сме много отворени към контакти с всички браншови организации, не само с тези, които са пряко свързани с нашия сектор. Комуникацията е важна, за да се вижда къде са проблемите. Ако можем по някакъв начин да помогнем за тяхното решение, това е добре.

– Независимо, че сте конкуренти на пазара, се обединявате в обща цел, която защитавате.

– В България неправителствените организации вече имат дълга история. Вярно е, че нашата асоциация е създадена преди 10 години. Трябваше ѝ и време, за да набере скорост и да затвърди полезността си. Спорен мен е добре хората в един бранш да си говорят. Конкуренцията си е конкуренция, но трябва да се намерят общите интереси.

– Какво очаквате тази година на Бата Агро – есен?

– Тази година нямаме конкретни очаквания, различни от миналите години. Изложенията в България не са концептуални. Всички знаем къде са концептуалните – Болоня, Париж, Хановер. Там се представят тенденциите в земеделското машиностроене от големите производители. Нашите изложения имат търговски характер. Целта е да се прави повече търговия, клиентите за 4 дни да получат максимален брой информация за това какво се случва на пазара и какво се представя на него. Когато имаме нещо ново за показване, да се показва. Очакванията са времето да е хубаво, да има посетители, които да видят какво сме направили.

През първия ден, в деня на откриването, в 2 часа следобяд в пресцентъра на изложението, ще се проведе семинар, съвместно с представителите на държавен фонд „Земеделие” и МЗХ. Ще участват и наши колеги от БАКЕП (Българска асоциация на консултантите по европейски програми) – хората, които изготвят проекти по различни програми за развитие на селските райони. Те ще представят новостите, хората ще могат да зададат въпроси. Бъдещите бенефициенти ще могат да кажат къде имат проблеми.

За съжаление, тази година бяха забавени много парите по проектите. Това беше прогнозирано от нас още през март, че отварянето на прозорците за подаването на документи ще бъде използвано за политически цели. В земеделието не бива да има политика. Моето лично становище, като участник в работните групи е, че до голяма степен решенията, свързани с програмите за развитие на селските райони са кабинетни решения. Независимо от това, че работните групи бяха формирани с голямо участие на браншови организации, в крайна сметка решенията са вземани от институции, а не от бъдещите бенефициенти. Аз се съмнявам, че решенията на тези чиновници винаги са правилни. Надявам се и те да го осъзнават. Затова на тези семинари земеделските производители могат да кажат мнението си и да получат отговори.

– Тази година ще се включите ли в Отличието „Принос в механизацията на земеделието”?

– Идеята за трето поредно издание на Отличието „Принос в механизацията на земеделието”  е добра. Тази инициатива обединява българските земеделски производители и вносителите на иновативна техника на пазара с цел постигане на конкурентно и продуктивно земеделско производство. „Принос в механизацията на земеделието” е добра възможност за тях да представят своите постижения. Интересът към него още от първите му две издания е ясна идентификация, че конкурсът намери своето място и се утвърди в агросектора. Членове на Бата ще участват в категория „Иновации”, с което бизнесът заявява положителното си отношение към Отличието.

доц. д-р инж. Милка Бобева