Събор „Събрало се е наше село”


Отблясък от събитието

В истински празник не само за местната общност в село Побит камък, Разградско, се превърна Първият народен събор за песни и хора, раздумки и обичаи, традиционни гозби и всенародно веселие „Събрало се е наше село“. Организатор на събитието бе Народното читалище „Самообразование 1894”. На 24 август на откритата сцена в Етнографския музей на селото се изявиха състави от целия регион, които пазят живи фолклорните традиции. В самото начало жителите и гостите на селото имаха възможността да се докоснат до миналото, свидетелства за което се съхраняват в музея.

Галина Георгиева, член на общинското ръководство, благодари на кмета на село Побит камък Росица Якимова, на директора на читалището Богдан Стоянов и на ръководството му за прекрасната инициатива и организация на събитието. Пожела много успехи на организаторите и да продължават да съхраняват и предават на поколенията българските традиции и обичаи.

Програмата започна с водосвет, отслужен от архиерейския наместник отец Георги, химна на Побит камък в изпълнение на вокална група към НЧ ”Самообразование 1894” и продължи с презентация за историята на селото. За да се заредят с още сили, публика и участници бяха поканени да дегустират типични за местността гозби, като тиквеник, баница, питки, тиква с мляко и ориз, домашни сирена, булгур с лопуш и много други ястия, приготвени от домакините.

В събора участваха около 15 самодейни състави от селищата Побит Камък, Топчии, Пороище, Исперих, Завет, Гецово, Брестовене, Разград и Комплекса за социални услуги за пълнолетни лица с увреждания – село Просторно.

По материали на НЧ „Самообрзование 1894”

Вестник „Земеделска техника” поздравява читалището със 125-годишния му юбилей. Да носи все така знание и светлина на хората! /ЗТ/