Строително-индустриална техника от Мегатрон


Мегатрон ЕАД е дилър в България на земеделска, строителна, индустриална и горска техника. В частта за земеделска техника основния ни продукт е марката John Deere с всички видове машини, големини, размери и направления. В строително-индустриалната техника основните марки и продукти, които представлява Мегатрон, са тези на американския производител Bobcat и на южнокорейската корпорация Doosan.

Представянето ни на Международния технически панаир в Пловдив бе концентрирано основно върху строително-индустриалното приложение на тези машини, въпреки че те имат смесено такова. Когато става дума за земеделски стопанства и когато участваме на Бата Агро, представяме телескопичните товарачи на Bobcat – TL и агри моделите до 7-8 метра височина.

На техническия панаир представихме модели с по-голяма височина на стрелата – 10, 12 и 18 метра. И на двата вида изложения излагаме мини челни товарачи, тъй като този продукт също е универсален. Създаден през 1958 година в САЩ, основно за работа в техните животновъдни ферми. 61 години по-късно вече намира приложение и в строителството, в различни индустриални направления, пристанища и производствени предприятия. На нашия щанд в Пловдив бяха изложени 6 модела колесни мини челни товарачи Bobcat, 3 модела верижни мини челни товарачи Bobcat, 6 модела мини багери Bobcat. Всичко това беше насочено към очакваните клиенти посетители на панаира.

Думата Bobcat всъщност е нарицателна в света за мини челни товарачи, тъй като самият тип техника е изобретен от тази компания. Най-голямото потребление, масовост и приложение на пазара имат мини челните товарачи. Преди 6-7 години Bobcat отбеляза едномилионния си произведен товарач. Такова постижение не е постигнал нито един друг производител на строителна техника за един тип продукт в света. Това е свързано с дългата история на съществуване на компанията и с господството на световния пазар. Откакто се води статистика, Bobcat държат около 50% пазарен дял в сферата на мини челните товарачи. Компанията има и над 90 модела прикачни инвентари, които всъщност правят тази машина универсална и може да се превръща в специализирана такава.

На техническия панаир бяхме изложили богата част от този тип прикачни инвентари. На верижната машина, която демонстрирахме в Пловдив, бе заложен верижен каналокопател, който е най-ефективното средство за копаене на дълги линейни траншейни обекти. Дълбочината на траншеята с конкретния модел достига до 1.20 м. Имахме и специализирана техника за почистване на плажни ивици. Това е най-професионалният начин да се чисти ефективно плажната ивица, и за разлика от други, по-бюджетни варианти, комбинацията, която предлагаме, почиства в дълбочина, ефикасно и с оптимален разход на гориво.

Представихме и два прикачни инвентара, свързани с поддръжката и ремонта на пътищата – фреза за асфалт и четка. Комбинацията от тези два инвентара е много популярна и масова при фирмите, които се занимават с пътни ремонти и пътна поддръжка.

Демонстрирахме и хидравлични чукове, както и хидромотор със свредла. При мини багерите бяха заложени отново приложими хидравлични чукове и различни видове клампи.

Единствено Bobcat може да предложи в завършен вид един много специализиран комплект – машина за горско приложение за почистване на обрасли пресечени терени и наклони, за поддръжка на площите под далекопроводите или почистване на земеделски земи в частта им за пасища. Имаме доставени много голям набор такива действащи комплекти, чието основно приложение през първите години като навлязоха беше почистване на пасища. Голямото предимство на Bobcat е, че на практика всичко е така синхронизирано и съчетано, че клиентът директно започва да работи. Сервизът е един, устройствата и гаранцията са от един и същи производител и съвместимостта е 100% гарантирана. Bobcat е единственият производител, който може да предложи такава огромна гама от собствено производство инвентари за машините си.

Освен компактната техника, на панаира в Пловдив показахме тежка строителна механизация на Doosan. Изложените експонати бяха колесен багер, голям челен товарач и 2 верижни багера от 23 и 32 тона. Doosan държи лидерски позиции в света – в челната тройка е по производство на колесни и на верижни багери. Новост тази година беше кампанията за безлихвен лизинг на тежката строителна техника, която Мегатрон вече предлага на своите клиенти.

Освен самоходната строителна техника, показахме и комунална техника, косачки – ръчноводими и тракторен тип, с марката John Deere, осветителна кула и генератор Doosan Portable power.

Емил Трифонов, търговски мениджър в Мегатрон ЕАД