СТЕКСПО 2019: Най-добрите в сектора на месодайното животновъдство в Пловдив


Традиционният форум събира професионалистите в сектора за четвърта поредна година

Форумът за професионалните животновъди събира най-добрите в сектора на месодайното животновъдство на едно място. Тази година той ще се проведе на 1 и 2 ноември в Международен панаир-Пловдив. Организатор на събитието е Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ), с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Тази година посетителите ще видят елитна генетика, представена от 11 месодайни породи и кръстоски.

Месодайно говедовъдство

В Пловдив ще бъдат представени близо 100 животни от различни породи –  Абердийн Ангус, Херефорд, Лимузин, Гаскон, Симентал, Шароле, Кианина, Маркиджана, Пиемонт и кръстоски. При набиране на достатъчно животни ще се проведе търг.

Месодайно овцевъдство

За първи път през 2019 г. СТЕКСПО се отваря и в посока овцевъдство. На форума тази година ще бъдат представени породите Лакон, представени от Асоциация за развъждане на породата у нас  и Съфолк, като за първи път посетителите ще имат възможност да видят овце от единственото чистопородно стадо у нас.

Богата лекционна и забавна програма

В двата дни на форума, 1 и 2 ноември, е предвидена богата лекционна програма, със световни експерти от САЩ, Холандия, Шотландия, Германия и Австрия. През втория ден ще се проведе изложба на елитна месодайна генетика и конферентна част в няколко панела.

Стекспо е образователно събитие за повишаване на знанията и уменията на фермерите, с цел повишаване на качеството на родната продукция. Малка част от експертите, които ще присъстват на форума са Wiliam McLaren от Netherton Aberdeen-angus, който ще представи японската месодайна порода Wagyu. Leo McEnroe от Lisduff Angus, Ирландия, който ще направи обучение за млади фермери за клипинг и подготовка на животни за изложба. Craig Guffey от Канзас, САЩ, ще бъде съдия на надпреварата за шампион на България, но също така ще води и лекциите за подбор на женските животни в стадата. Месодайното овцевъдство пък ще бъде представено от високата експертиза на Bruno Crassous, директор на GID LACAUNE – Асоциацията за Лакон във Франция.

Поглед към най-малките

Стекспо 2019 е насочен и към семействата, тази година очаквайте множество забавления за деца, подвижни игри, зона с малки животни с възможност да бъдат нахранени.  На разположение на родителите ще бъде още детска градина.