Стартира прием на заявления за хуманно отношение към птиците


 

От 13 до 20 март 2018 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ ще се приемат документи по схемата „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците“. Размерът на финансовата подкрепа за 2018 г. е 34 560 000 лв., съпбщиха от пресцентъра на Фонда. Помощта е с период на действие 2018-2022 г.

Държавната помощ има за цел да подкрепи земеделските стопани за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към животните в сектор „Птицевъдство“. Подпомагането се предоставя годишно за покриване на разходи или пропуснати доходи на земеделски  стопани – птицевъди, които се ангажират да прилагат една или повече от мерките за период от най-малко 5 години.

Допустими за подпомагане са следните птици по видове и категории: кокошки – носачки (от 16-та до 78-ма седмица); родители от кокошия вид (от 18- та до 60-та седмица); бройлери един оборот; пуйки за угояване; гъски; патици един оборот (до 12-та седмица – 84 дни).

Птицевъдите могат да кандидатстват по следните мерки за подпомагане:

  • Мярка А. Използване на фуражи, съдържащи деоксиниваленол не повече от 2,5 мг/кг;
  • Мярка Б. Осигуряване на свободна подова площ не по-малка от 10% над задължителния стандарт. Мярката се прилага само за родители от кокоши вид;
  • Мярка В. Подобряване на условията за хуманно отношение към птиците по време на транспорт (само за доставки до кланицата)
  • Мярка Г. Намаляване емисиите на амоняк с 30% (гарантиране на концентрация на NH3 до 14 ppm), чрез добавяне в постелята на силикатни минерали (перлит, алуминосиликати – каолин, бентонит, зеолит (клиноптилолит) и др.). Мярката се прилага само за бройлери. Изплащането на държавната помощ ще започне от 27 март 2018 г.