Стартират теренните проверки на физическите блокове за кампания 2019 г.


Стартират специализирани теренни проверки на физически блокове (ФБл), с цел обновяване на данните в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП) за кампания 2019, съобщават от пресцентъра на МЗХГ.

Проверките ще установят дали площите във ФБл, включително и тези, заявени извън обхвата на слоя „Площи, допустими за подпомагане” за кампания 2019 г., отговарят на условията за подпомагане съгласно Наредба № 2 от 26 март 2018 г. за критериите за допустимост на земеделските площи за подпомагане по схеми и мерки за плащане на площ.

По този начин ще се определят и актуализират границите на физическите блокове, както и начинът им на трайно ползване.

Теренните проверки ще се провеждат при съблюдаване на мерките срещу разпространението на АЧС, като ще стартират от районите на страната свободни от заразата и тези, в които са приключили мерките за дезинфекция и огнищата са ликвидирани.

През тази година на завишен контрол подлежат ФБл, в които са заявени площи по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци, включително тези, при които към момента на заявяване, посочената култура не отговаря на начина на трайно ползване на физическия блок.

Областните дирекции „Земеделие” организират извършването на проверките, изготвят графици и информират кметовете на населените места и земеделските стопани. Те могат да се извършват и без присъствието на земеделските стопани, в случаи, когато по обективни причини не е бил осъществен контакт със земеделския стопанин или когато, въпреки че е информиран, не присъства по време на проверката по график.

Индикативните графици за проверка, както и всяка друга информация от значение за провеждането на теренните проверки, се публикуват на интернет страниците на областните дирекции „Земеделие”, и всички  общински служби по земеделие в областта.

В резултат на данните от извършените теренни проверки, които се предвижда да приключат до 1 октомври и предстоящото дешифриране на Цифровата ортофото карта от новото самолетно/сателитно заснемане, ще бъде определен обхвата на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане“ за кампания 2019 г.