Срещи с бъдещето


В рубриката „Срещи с бъдещето” желаем да осветлим по възможност по-добре настоящето и да открехнем малко вратата към бъдещето на човешкото общество.

Надяваме се в нея да се срещнем, да побеседваме, да се докоснем до вижданията и възможностите на хора, изпълнени с хъс да осъществят своите мечти, разбирания в живота.

Може би е дошла ерата на знаещите и можещите, но подготвено ли е обществото за това?

Идеята за рубриката възникна при две хубави събития и интересни срещи, които косвено са свързани с историята на в. „Земеделска техника”.

РАСТЕ И ВЪЗМЪЖАВА

Веруюто на Земеделска техника е „Младостта олицетворява вярата в бъдещето, отразява същността на изданието – както детето расте и възмъжава, така и вестникът  расте и възмъжава, но не остарява, духът му остава млад и адекватно отразява особеностите и нуждите на времето”.

През 1994 г. в. „Земеделска техника” поздрави своите колеги Магдалена и Боян с раждането на сина им Иван. Скоро той стана въплъщение на мотото на вестника – расте и възмъжава. Повече от 10 Иван присъстваше години в Новогодишния брой и от първа страница изказваше благопожеланията на редакцията. (Традицията продължава – сега щафетата е поета от най-малките членове на колектива – Милен и Ева.)  Но винаги сме следили  от близо израстването и възмъжаването на първия – Иван Пашев.

Преди 5 години (бр. 14, 2012 г.) поздравихме Иван за завършване на средно образование и приемането му в Университета Cal Poly гр. San Luis Obispo, Калифорния, инженерна специалност – Програмиране.

Иван Пашев

И ето, през 2017 г., има ново хубаво събитие –  Иван се дипломира и става четвърто поколение инженер, (с техническа специалност). На 17 юни т. г. бе тържеството (Commencement Ceremony) на випуск 2017 г. на Cal Poly (Калифорнийския политехнически  държавен университет). На стадиона на гр. San Luis Obispo, под звуците на оркестъра, от двата странични входа, под яркото юнско слънце, при температура над 36 градуса, младежи и девойки, магистрите облечени с черни тоги, а в зелени – бакалаврите, с различни цветове на наметалата, в зависимост от специалностите, навлизат като два буйни потока, насочват се към средата на стадиона и сядат срещу сцената. Магистрите са най – отпред, сред тях е и Иван. Младежите и девойките сядат по специалности. Дори тези по архитектура са с каски вместо шапки. Родители и близки са се разположили по трибуните. (Ние сме щастливци, по средата на тържеството е нашата секция и се оказахме на сянка.) Весело и шумно очакване – правят се снимки, абсолвенти стават прави и търсят да разпознаят своите близки, пият топлата вода, която предварително бе поставена на техните столове, зрителите викат към тях, надуват свирки, а слънцето пари с горещите си лъчи… Засвирват химна на Съединените Щати, внася се знамето, всички стават прави. Ректорът открива  церемонията за завършването на инженерните специалности на випуск 2017 година.

отличниците на випуска

В Cal Poly завършват 5047 човека, от които 1257 са инженери, като по специалността компютърни науки са 29 магистри и 102 бакалаври, а 7  са с отличен успех, между които е Иван.  (С разрешение на ректората за отличен успех той завършва едновременно бакалавърска и магистърска степен, общо за 4 години и 6 месеца). Общият му успех от следването (по българска оценителна система) е отличен 5.87. (На 23 юни по пощата получи оригиналните си дипломи.)

завършващите студенти

От трибуната се изказват настоящи и бивши възпитаници, преподаватели, тече стегнато програмата. Накрая вместо да хвърлят шапките си, абсолвентите пускат безброй бели гълъби, балони… Настъпва кулминацията – по специалности и поименно се извикват всички дипломирани на трибуната да получат поздравление за завършване на Университета. Чуват се европейски фамилии, дори освен тази на Иван има още една българска, често се чуват испански, вероятно на мексиканци, индийски, китайски имена. Преподавателите от отделните факултети своевременно са се оттеглили назад и след трибуната щастливи младежки колони се отправя към тях, да им благодарят, да се здрависат или да си допрат юмруците за последно. Могат да се видят девойки и младежи с тоги, с цветя на врата, официално облечени, има и по къси панталони, с джапанки, но от всички тях лъха на младост и оптимизъм.

 

Инж. Иван Пашев, честито дипломиране. Гордеем се с теб. Расти и възмъжавай на професионалното поприще. /Редколегията на в. „Земеделска техника”/.

 

ПОСЕЩЕНИЕ ВЪВ ФИРМА ГУГЪЛ

Предполага се, че деканът на инженерния  факултет на Cal Poly е предал списък на отличните и перспективни студенти на Гугъл и от фирмата канят Иван на интервю. След 8-9 технически и 2-3 психологични интервюта, още преди дипломирането си, той е назначен като софтуерен инженер в компанията.

Не е необходимо да се представя фирмата Гугъл – този световен информационен гигант. Второто събитие, за което искам да разкажа, е посещението ми в офисите на Гугъл, в меката на информационните технологии в Силиконовата долина. Искам да споделя за моите, макар и съвсем оскъдни, впечатления от атмосферата, духа на работа във фирмата, където има полъх от бъдещето.

сградите на Гугъл

Наскоро Гугъл получи разрешение да построи огромен комплекс в центъра на Сан Хосе – сърцето на Силиконовата долина. Недалече от там (според американските представи за разстояние) е централният офис на Гугъл, разположен на площ от около 50 дка. На разстояние от 2 км от него се намира вторият по големина офис на компанията, който посетихме. Той е непосредствено до офиса на Microsoft. Това са 3 остъклени сгради от едната страна на улицата и други 3 от другата страна, разположени на площ от около 30 декара. На фасадата от към булеварда няма никакъв надпис. 14 часа след обяд е. На паркинга има много коли. Забелязваме един младеж (от 2000 души в сградата)  да излиза и да запалва цигара. След като влязохме вътре отпред ни посреща голям надпис Гугъл, под който има огромно пано, направено от истински компютърни компоненти. Получаваме пропуски и започва нашата обиколка. Сградата е с интересно вътрешно разположение. От западната страна са офисите по проекти. От страната на входа, от изток са разположени ресторанти, на всеки етаж има кафене, има барчета с безалкохолни напитки, има дори кът с алкохол и наливна бира, Всеки етаж има кухненски възел, където можеш и сам да си приготвиш нещо за ядене. Пространството над входа е отворено във височината на цялата сграда, от горните етажи гледката надолу до входа е забележителна, виждат се всичките заведения. Научаваме, че ресторантът прекъсва от 15 до 17 часа, когато всичко се почиства и се приготвя отново храна. Навсякъде храната, напитките са безплатни. Прави впечатление, че няма много хора в заведенията, дори да пият кафе, а на някои места въобще отсъстват. Такава е картината по всичките етажи.

Гугъл отвътре

По средата на сградата са разположени конферентни зали, в момента в някои от тях се провеждат срещи. Има също малки помещения, където човек може да се усамоти. Там се виждат няколко човека с лаптопи, работят. По средата е разположена и зала за компютърни игри. Има помещения, в които са наредени уреди за почистване, ремонт. Навсякъде всичко е подредено, чисто, тихо. Има фитнес център, сградата има връзка със съседната, в която има басейн. Ползването на всичко е безплатно и неограничено.

Качваме се на 8-ия етаж, тук е работното място на Иван. Отваряме вратата, разкрива се голямо помещение, с естествено осветление, разделено на отделни работни места. Целият офис е пълен с хора. Но поразява ни тишината – в помещението не се чуват никакви разговори, телефони, никакъв шум – всеки е със слушалки на ушите и концентриран върху компютъра си. Излизаме тихо. Научаваме, че екипът се състои от 40 човека, има двама или трима българи, сред които и Иван. В екипа приблизително 1/3 са бели, 1/3 са азиатци и 1/3 са индийци, а жените са около 1/5. Всички са софтуерни инженери. Работят по проекти със събиране и обработка на огромното количество информация, която се генерира от всички потребители по света, които използват Google Chrome браузър.

входът на Гугъл

Работното време във фирмата не е задължително, може да дойдеш в 7 часа, 10, 12, но може да работиш до 18, 22, дори да преспиш тук – има кът и за това. На всеки 3 месеца се прави оценка на качеството на работата на всеки служител. Но това не ги тревожи, те имат силно желание да работят, защото това, което правят им е интересно. След като приключи даден проект, създава се нов екип и започва нов проект. Имаш възможност предварително да се включиш в проект по тема, която те интересува. Например, Иван се интересува от изкуствен интелект и са го посъветвали да се срещне с ръководителя на този проект и да започне да работи и по този проблем.

Всъщност в Гугъл може да се работи и по теми, които изобщо не са свързани с програмирането. В момента компанията също така разработва автономни автомобили, роботи и най-авангардното – хардуер за квантови компютри.

велосипедите, с които може да се придвижиш

За да стигнеш до сградите от другата страна на улицата, които са по-далече, може да ползваш колата си или един от жълтите велосипеди, които са оставени свободно пред сградата. Тук има баскетболно игрище. На него играят 2 души. До паркинга периодично минава служебен автобус, които осигурява транспорт на хората, които не искат да попадат в трафика с техните коли. Разбира се в автобуса също може да се работи. Сега на спирката има около 20-тина човека. Навсякъде се усеща безотказно функциониращ механизъм, който едновременно работи както в интерес на фирмата, така и на тези, които работят в нея.

Наистина, пооткрехнахме ли вратата към бъдещето?

 доц. д-р инж. Милка Бобева