Сортове твърда пшеница от Института по полски култури – Чирпан


Твърдата пшеница е традиционна за страната ни култура. Площите и производството през годините варират в широки граници. До 1920 г. тя е съставлявала 10-12% от общата площ на пшеницата у нас. Сега площите са значително по-малко. Зърното от тази култура е търсено на българския и на международния пазари, при това с по-висока цена от тази на обикновената пшеница. Условията в България са благоприятни за получаването на висококачествена реколта от тази култура. Сортът е ключов фактор за рентабилно и устойчиво производство. Постоянният поток от нови по-високодобивни и по-качествени сортове е съществена основа за конкурентността на земеделието и хранителната промишленост. Създадените след 2000 г. сортове от ново поколение са с висок продуктивен потенциал, качество на зърното и добра устойчивост на полягане, отговарящи напълно на потребителското търсене. Te са важен фактор за увеличаване на площите до размерите, които твърдата пшеница традиционно е заемала.

СТАНДАРТ ЗА СТРАНАТА

СОРТ “ПРОГРЕС”

Създаден през 1990 г.  Основен сорт за страната и национален стандарт за добив. Белокласа осилеста пшеница. Високопродуктивен, с големи потенциални възможности. В системата на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) през 1989 г. е получен изключително висок добив от твърда пшеница у нас – 834 kg/da. Узрява с 3-5 дни по-рано от сорт „Загорка”. Формира много едро с приятен жълт цвят зърно (маса на 1000 зърна – 48-55 g). Характеризира се с висока обща и продуктивна братимост. Пригоден е за производство на висококачествени макаронени изделия и грухана твърда пшеница.

СОРТ „РАЙЛИДУР”

Признат за оригинален през 2016 г. Сортът е създаден по метода на вътревидовото кръстосване на високопродуктивния сорт „ИПК Елбрус” и на селекционната линия твърда пшеница Д-7215. Хабитусът на растението е изправен. Сортът е от групата на средно ранните. Растенията са средно високи с много добра устойчивост на полягане. Класът е бял и окосмен, среден на дължина и сравнително сбит. Осилите са белезникави и при определено стечение на метеорологичните условия потъмняват. Зърното е с кехлибареножълт цвят, средноедро и високостъкловидно. Формата му е леко удължена със слабо изразена четчица. Хектолитровата маса на зърното е висока. Притежава добра полска устойчивост на кафява ръжда и брашнеста мана и показва толерантност на болести. Спада към групата на високопродуктивните сортове и потенциалът му за добив е над 800 kg/da. Продукцията е висококачествена суровина за макаронената индустрия.

СОРТ „РЕЯДУР”

Признат за оригинален през 2016 г. Сорт „Реядур” е създаден в ИПК-Чирпан по метода на комбинативната селекция, чрез вътревидова кръстоска на две наши линии твърда пшеница. Хабитусът на растенията е изправен. Те спадат към групата на средностъблените сортове с добра устойчивост на полягане, а по вегетационен период – към  групата на средноранните сортове. Класът е бял с дълги, бели усили. Той е сбит, леко удължен и слабо окосмен. Зърното е средноедро с висока хектолитрова маса. Цветът е тъмножълт, с високо съдържание на белтъчини и висока стъкловидност. Притежава много добра устойчивост на оронване, както и добра полска устойчивост на кафява ръжда и брашнеста мана. Потенциалът му за добив е над 850 kg/da. Подходящ е за отглеждане във всички райони на страната. Сортът е високопродуктивен и с добри качества на макаронената продукция от него.

Информация за новите сортове „Сая” и „Церера” – www.zemedelskatehnika.com (брой 14 2018 г.)

По материали на ИПК, Чирпан