Семинар със студенти, интересуващи се от технологиите в областта на земеделската техника в Русенския университет


Семинар със студенти, интересуващи се от развитието на технологиите и високотехнологичните реализации в областта на  разпространението, експлоатацията и поддръжката на земеделската техника се проведе на 13 декември в зала „КЛААС“ на Русенския университет, съобшиха от университета.

Темата на семинара бе „Високотехнологични комбайни, технически решения и проблеми“. Това е вторият в последните два месеца семинар, провокиран от задълбочения интерес на студентите, обучаващи се в тази област. Семинарът бе открит от чл.-кор. проф. д-р Христо Белоев, а представянето на темата пред студентите бе продължено от доц. д-р Петър Сигалов.

Лекционната зала „КЛААС“ е избрана неслучайно. Традиционно приоритетни за висшето училище винаги са били изследванията в областта на управлението на технологичните процеси, извършвани чрез комплексните земеделски машини, които днес са наситени с най-съвършена хардуерна и софтуерна техника. А германският концерн КЛААС, с чието спомоществователство е оборудвана залата, е една от институциите, които съопределят световното ниво в развитието на земеделската техника.  Д-р инж. Хелмут Клаас е почетен доктор на университета. Ето защо в университета едва ли има и символично, и практически по-подходяща зала за провеждане на подобен род учебни занятия. Младите хора, учещи тук имат възможността да бъдат насочени и да се специализират в областта на земеделската техника не само чрез теорията на университетския лекториум, но и чрез практиката на водещи компании в интересуващата ги област.