Селскостопанска академия представи нови продукти и технологии на „Агра – 2017“


Селскостопанска академия участва с нови научни постижения в Конкурса за иновации на международното изложение „Агра – 2017“. То се проведе от 22 до 26 февруари в Международния панаир в Пловдив.

Учените от Института по царевицата в Кнежа към Селскостопанска академия представиха разработка на Царевичен хибрид „Кнежа 561“, който е с доказани възможности за много високи добиви. Те са потвърдени и изпитани в България, Сърбия и Румъния. При неполивни условия от него са получени до 1075-1139 кг/дка стандартно зърно, а при поливни – до 1350 кг/дка.

За първи път в България беше показана иновативна технология за биологично производство на малини, дело на учените от Института по земеделие в Кюстендил. Тя  намалява пръсканията с биофунгициди и инсектициди и спомага за цялостното опазване на насажденията. Получава се висококачествена биологична продукция, полезна за здравето на хората и с висока норма на рентабилност – 234%.

Иновационният продукт „Сух кисел с инстантно брашно от ябълкови пресовки и пшеничен грис“ е разработка на учените от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. Продуктът е богат на влакнини и съдържа значително количество антиоксиданти, които подобряват хранителната му стойност. Инстантното брашно е получено при екструдиране на ябълкови пресовки, отделени при производството на ябълков сок.

Институтът по земеделие в Карнобат участва в конкурса за иновации на „Агра 2017“ със зимен пивоварен сорт ечемик „Ахил“. Той е признат през 2015 година и е райониран за цялата страна. Предимствата на сорта са във високата му продуктивност и много добро качество на зърното, в съчетание с устойчивост на биотични и абиотични фактори.

Институтът по растителни и генетични ресурси в Садово се представи с два нови сорта пшеница, признати през 2016 г. Първият е високодобивният и устойчив на болести сорт „Гинра“, а вторият е „Невена“.

Технология за размножаване на пауловния  в култивационно съоръжение е друга новост на ССА, дело на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията “Никола Пушкаров“ в София. Чрез използване на съвременните генни и тъканни методи са постигнати изключителни успехи при създаване на растителните видове.

Учените от Института по животновъдни науки в Костинброд са създали многофункционална пчелна пита. Тя дава възможност за ускоряване и облекчаване на няколко технологични процеси в пчеларството по принципно различен от досегашните  начини способ.

МЗХ